Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Snart också Tesla?

Bra och väntat ändå med kollektivavtal 3 november mellan parterna för betaltjänstföretaget Klarna. Och nu troligen så snart nog även för Teslas bilverkstäder i Sverige.
Kollektivavtal • Publicerad 6 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Strejkvakter utanför  Teslas Servicecenter  i Segeltorp - en strejk med krav om att företaget ska teckna kollektivavtal.
Strejkvakter utanför Teslas Servicecenter i Segeltorp - en strejk med krav om att företaget ska teckna kollektivavtal.Foto: Jessica Gow/TT

Utsikterna att få till stånd ett kollektivavtal även på Tesla och andra nya företag i nya branscher är ändå goda här i Sverige. De svenska fackens chanser är ganska stora eftersom de har en styrka som facken i andra länder saknar, närmare bestämt en internationellt sett mycket hög organisationsgrad, vidsträckt konflikträtt jämte vidhängande sympatikonflikter och välfyllda, fackliga konfliktfonder.

Så även Tesla lär här till slut få krypa till korset och då snart teckna ett kollektivavtal.

Annons

Men för framtiden kan det finnas goda motiv att på allvar överväga att särskilt inom branscher med lägre kollektivavtalstäckning införa ett branschvist system med så kallad allmängiltighetsförklaring enligt finsk modell av våra kollektivavtal.

”Men för framtiden kan det finnas goda motiv att på allvar överväga att särskilt inom branscher med lägre kollektivavtalstäckning införa ett branschvist system med så kallad allmängiltighetsförklaring enligt finsk modell av våra kollektivavtal.”
Robert Björkenwall

Detta då inom nya branscher men också inom t ex byggsektorn (med mycket av ekobrott, svart arbetskraft etc), hotell- och restaurang, fastighet (städ etc som har liknande problem som byggsidan), taxi, landtransporter (transportbranschen) etc.

Med en allmängiltighetsförklaring av kollektivavtalet skulle Tesla m fl inte komma undan, utan nödgas tillämpa branschens kollektivavtalade villkor i sina Tesla-verkstäder i Sverige.

Robert Björkenwall, frilansjournalist, utredare

Annons
Annons
Annons
Annons