Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Socialdemokraternas el-lotteri

De senaste månaderna har de skenande elpriserna gjort att det inte är ovanligt att elräkningen tredubblats och ökat med tusentals kronor från en månad till en annan.
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Istället för elbidrag till några, sänk elskatten för alla.
Istället för elbidrag till några, sänk elskatten för alla.Foto: Helena Landstedt/TT

Människor tvingas ta banklån för att betala elräkningen. Det är helt orimligt! Socialdemokraternas lösning är att rikta ett bidrag, men det når bara en tredjedel av Sveriges hushåll. 3 miljoner hushåll får ingen kompensation, trots att alla ser sina elräkningar rusa.

Regeringen går nu i panik ut med ett engångsbidrag till hushåll med höga elräkningar. Det är förståeligt då regeringens havererade energipolitik är på väg att kosta Socialdemokraterna makten. Men engångsbidraget är ett lotteri. Det är nämligen bara en tredjedel av Sveriges 4,8 miljoner hushåll som kan räkna med att få ett bidrag. Tragiskt kommer bidraget användas av hushållen för att ha råd att betala statens punktskatt på el.

Annons

Inte ens för ett bidragsälskande parti som Socialdemokraterna kan det vara rimligt att man ska få ett bidrag för att ha råd att betala en punktskatt? Därför föreslår Liberalerna istället sänkt punktskatt på el med 4 miljarder kronor. Det skulle innebära stor skillnad för alla svenskar som nu tyngs av elräkningen. Dessutom skulle den komma alla Sveriges hushåll tillhanda. På sikt vill vi dessutom att punktskatten på el ska halveras, men då behövs en ny liberal och borgerlig regering som med handlingskraft kan och vill lösa elkrisen.

”Regeringens engångsbidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll är också en kortsiktig åtgärd som inte löser problemen i grunden.”
Liberalerna

Regeringens engångsbidrag till en tredjedel av Sveriges hushåll är också en kortsiktig åtgärd som inte löser problemen i grunden. Vi kommer förmodligen att dras med höga elpriser under en lång tid. De är en konsekvens av att Sverige under lång tid drivit en ohållbar energipolitik där pålitlig kärnkraft avvecklas och ersätts med väderberoende elproduktion.

När Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade nej till att behålla kärnkraftsreaktorerna Ringhals 1 och 2 tog man bort elförsörjning av 13 TWH. Det motsvarar årsförbrukning för 2,4 miljoner lägenheter.

Det vilar därför ett oerhört ansvar på Socialdemokraterna för elkrisen. Genom att lägga ned kärnkraften har de rödgröna partierna och Centerpartiet försatt vårt land i ett läge med höga elpriser och ökade utsläpp. Inte nog med att hushållen får dras med hiskeliga elpriser, för att klara vinterdagar när det inte blåser måste Sverige numera importera smutsig el från kontinenten eller elda olja i Karlshamnsverken.

Istället för bidrag som bara når några vill Liberalerna sänka elskatten som når alla.

Arman Teimouri (L), Energipolitisk talesperson

Mats Persson (L), Ekonomisk-politisk talesperson

Börje Dovstad (L), Förbundsordförande Liberalerna Blekinge

Marianne Lundkvist (L), Riksdagskandidat, Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons