Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sölvesborg Sveriges bästa boendekommun

Sölvesborg är Sveriges bästa boendekommun. Det påståendet kanske vissa anser lite tilltaget, men då har de inte känt, sett eller upplevt Sölvesborg på riktigt.
Sölvesborg • Publicerad 8 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sölvesborg är bäst, det säger Sverigedemokraternas Harald Olsson.
Sölvesborg är bäst, det säger Sverigedemokraternas Harald Olsson.Foto: Bo Åkesson

Tittar man på studier som analyserat vad som på riktigt möjliggör för kommuner att öka boendeattraktiviteten så har vi redan de incitament som nämns. Exempelvis är närheten till vattnet av stor betydelse och här har vi våra fiskesamhällen, mysiga restauranger i havets absoluta närhet och landets vackraste stränder. Många besökare häpnar när de för första gången ser vår skatt, medan vi som är uppvuxna här kanske ibland tar den för given – samtidigt som vi alltid påminns om den när vi själva reser runt i Sverige.

Varierande boendeformer och många alternativa lägen är också en parameter som studier pekat på som en nyckel för att skapa boendeattraktivitet. Ur ett samhällsbyggnadsperspektiv vill SD därför tänka brett, då vi vet att efterfrågan ser olika ut.

Annons

Exempelvis skiljer sig boendetyp stort mellan unga som flyttar hemifrån, barnfamiljers mångfacetterade behov samt äldre som är redo att lämna sina hus - till förmån för anpassade marklägenheter. Vi prioriterar därför alla dessa viktiga delar i vår kommunala bostadspolitik samtidigt.

Hur intressant Sölvesborg nu blivit som boendekommun kan också utläsas genom att titta på den generella prisutvecklingen i förhållande till andra kommuner. Större efterfrågan påverkar prisläget, vilket är naturligt. Därutöver har ytterligare en faktor tillkommit som en av de största orsakerna till varför människor flyttar på sig idag - och det är längtan efter trygghet. Kvinnor vill bekvämt kunna gå ute på kvällarna, utan att känna att man måste se sig över axeln. För föräldrar är det en skräck att läsa om avrättningsmord mellan gäng i lokaltidningen.

Många äldre sörjer det trygga Sverige som en gång fanns, på den tiden då folk knappt tänkte tanken att låsa dörren och skaffa larm. Här ska Sölvesborg stå starkt som det trygga alternativet och därför vill SD fortsätta utveckla det trygghetsskapande arbetet, bland annat genom att införa ett trygghetsperspektiv från start i själva samhällsplaneringen.

”Sölvesborg har blivit attraktivare för inflyttning och vi har lyckats bygga ett varumärke genom att sticka ut som en motståndskraft, inte med tom retorik, utan genom riktig handling.”
Harald Olsson, Sverigedemokraterna

Sölvesborg har blivit attraktivare för inflyttning och vi har lyckats bygga ett varumärke genom att sticka ut som en motståndskraft, inte med tom retorik, utan genom riktig handling. Vår politik utgör en plan för att Sölvesborg ska skonas från den negativa samhällsutveckling som tyvärr drabbat många andra kommuner där lokalpolitiker inte tänkt till i tid.

I fjol vände vi trenden och spräckte befolkningsökningsprognoserna kraftigt vilket gav flera miljoner mer i intäkter till den gemensamma pengapåsen. Det hårda arbete som vi, tillsammans med övriga i Samstyret, lagt ner under denna mandatperiod har varit lyckat och vi i vill fortsätta på den inslagna vägen med ökad skattekraft i siktet. Så säkrar vi en stabil välfärd även i framtiden. Detta vill vi göra - för att vi älskar Sölvesborg.

Harald Olsson (SD), Byggnadsnämndens ordförande Sölvesborg

Annons
Annons
Annons
Annons