Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sölvesborgsstudenternas besvikelse

Studenten på Furulundsskolan var från början planerad till 5/6 men ändrades till 11/6 under hösten.
Sölvesborg • Publicerad 15 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dessa vet vilken dag som är bäst för att ta studenten.
Dessa vet vilken dag som är bäst för att ta studenten.Foto: Janerik Henriksson/TT

Normalt brukar tjänstemännen fatta beslut om studentdagen, men det ändrades denna gång av politiken. I oktober förra året fattade Barn och Utbildningsnämndens (BUNs) ordförande ett delegationsbeslut om att flytta studentdagen till veckan efter Sweden Rock (11/6).

Elevkåren hade sedan lång tid haft kontakt med Jörgen Englin (ordförande i BUN) om dag för studenten, allt för att möjliggöra för släkt och vänner att närvara på firandet och för att underlätta för jobb under sommaren. Bland annat har Elevkåren blivit inbjudna till vad de uppfattat som nämnden, men det var styrets gruppmöte (där oppositionen inte deltar) istället.

Annons

Oppositionen har alltså inte varit delaktiga i diskussionerna om studentdag, och inte tagit något beslut om dag. Om man bara följer lagen och exempelvis får rätt antal skoldagar ser vi i Kristdemokraterna ingen anledning till att inte lyssna på de det berör mest, alltså de blivande studenterna!

Trots detta fattades ett delegationsbeslut. Delegationsbeslut tas av ordförande och ska endast tas i brådskande ärenden som inte kan vänta. Vi kan inte förstå varför detta ärende inte kunde vänta tills kommande nämndsmöte som var någon vecka senare, så nämnden fått ta ställning till det. Istället fanns det endast som information på BUN:s nästa möte!

Vi i Kristdemokraterna litar på tjänstemännen och kan inte förstå varför det inte lyssnades på dem.

”Vi i Kristdemokraterna litar på tjänstemännen och kan inte förstå varför det inte lyssnades på dem.”
Kristdemokraterna i BUN, Sölvesborg

Beslutet försvaras på olika sätt. Några exempel. En är att det finns en överenskommelse i styrdokumentet om att inte ha studenten under Rock-veckan, det stämmer inte.

Vi är besvikna över hanteringen av ärendet, tycker det kunde hanterats bättre. Vi hoppas det blir bättre i framtiden och förstår helt de blivande studenternas besvikelse

Kristdemokraterna i BUN

Annons
Annons
Annons
Annons