GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: Sponsra inte flyg

Koldioxidutsläppen leder till en ökad växthuseffekt med stigande medeltemperatur globalt och extrema vädersituationer.
Publicerad 25 november 2021
Detta är en insändare i . Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är fel att sponsra flyg till Frankfurt.
Det är fel att sponsra flyg till Frankfurt.
Foto: Michael Probst

För att klara de klimatmål, som är uppsatta för att bromsa växthuseffekten, så krävs att vi får ned utsläppen av koldioxid. Det innebär bland annat att vi behöver minska på resorna. Och på längre sträckor välja tåget före bil eller flyg.

Att då som Olofströms kommun vilja sponsra en flyglinje till Frankfurt går tvärsemot dessa mål. Den ena handen måste veta vad den andra handen gör. Som så ofta i miljösammanhang, inte bara i Olofströms kommun, så tycks det saknas helhetssyn.

I ena stunden ställer sig Olofströms kommun bakom Blekinges klimat och energistrategi, som inbegriper minskad energianvändning och minskade utsläpp från transporter. Sedan går man stick i stäv mot detta genom att vilja satsa på en flyglinje.

”I ena stunden ställer sig Olofströms kommun bakom Blekinges klimat och energistrategi, som inbegriper minskad energianvändning och minskade utsläpp från transporter. Sedan går man stick i stäv mot detta genom att vilja satsa på en flyglinje.”
Anders Lind, Naturskyddsföreningen

Och resultatet blir då att eventuella klimatvinster man redan uppnått av miljösatsningar, snabbt äts upp av de utsläpp som en flyglinje medför. Så vi manar till eftertanke: Lägg dessa sponsringspengar till något lovvärt klimatprojekt. Där skulle de göra verklig nytta istället.

Flyget bidrar i längden tvärtom till enorma kostnader för hela samhället; pengar som krävs för att förebygga och åtgärda skador av översvämningar och torka, vilka i sin tur orsakats av flygets klimatpåverkan. Och som i slutänden kommer att äventyra hela vår framtida existens.

Anders Lind, styrelseledamot, Naturskyddsföreningen i Olofström