Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sprängda berg och medborgarnas intressen

När skall Karlshamns kommun äntligen lära sig att tillvarata medborgarnas intressen och skattepengar på ett relevant sätt?
Karlshamn • Publicerad 30 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sprängda berg kan vara värdefulla och borde inte säljas för underpris.
Sprängda berg kan vara värdefulla och borde inte säljas för underpris.Foto: Mons Brunius/TT

Detta är en fråga som vi Liberaler i Karlshamn ställer oss nu när kommunen än en gång missar målet. Saken är den att det kommer att bli ett överskott av sprängt berg på fastigheten där den nya Räddningstjänsten (läs brandstationen) ska ligga längs med Oljehamnsvägen.

4/5-delar av stenen tas till vara för egna kommunprojekt vilket är mycket bra och någorlunda väl genomtänkt.

Annons

Men den återstående 1/5-delen, ca. 100 000 ton har man nu för avsikt att sälja till JSB AB och dess underentreprenör, Jämstorps Entreprenad AB, för ett icke marknadsvärt lågt pris.

Den ersättning man får av JSB och Jämstorp är ca. 30 % av marknadspriset (mer exakta siffror kan fås genom en kontakt till Liberalerna i Karlshamn).

Vi talar miljoner i förlorad ersättning till oss skattebetalare och kommunen.

Att man inte går ut till marknaden och frågar efter bästa pris på detta utsprängda berg är för oss en gåta. En princip som alltid bör följas i samtliga fall av denna karaktär.

”Att man inte går ut till marknaden och frågar efter bästa pris på detta utsprängda berg är för oss en gåta. En princip som alltid bör följas i samtliga fall av denna karaktär.”
Ilja Berkenbos, Liberalerna, Karlshamn

Skall inte en kommun alltid se till att få ut en rimlig ersättning för en tjänst eller en produkt som de har inom sitt ansvarsområde och förvaltar, eller en möjlig tillgång som vi äger gemensamt?

Detta måste vara i varje politikers och tjänstemans intresse att alltid se till medborgarnas bästa i alla hänseenden.

Att kommunen nu riskerar att förlora så mycket som upp till 4-5 miljoner kronor inkl. vinst på en affär som denna är något som vi Liberaler inte stillatigande kan se på när det sker.

Vi anser och kräver att marknaden skall få sin chans och möjlighet att korrigera detta misstaget genom att den erbjuds att på lika villkor inge anbud på denna tillgång. Inga genvägar för någon, någonsin!

Det är inte så en kommun sköts med skattebetalarnas intresse för ögonen.

Vår uppmaning är: Gör om och gör rätt politiker och tjänstemän!

Annons

Vi har inte råd eller lust med fler skandaler som redan tynger vår ekonomi till bristningsgränsen i vår gemensamma kommun Karlshamn, som ni förvaltar för allas vår räkning, gammal som ung.

Grundläggande principer är vad vårt samhälle måste bygga på, både i det lilla och det stora, annars brister förtroendet helt.

Ilja Berkenbos, Liberalerna Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons