Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Stå upp för studieförbundet

Studieförbunden samlar Sverige och skapar möjligheter till oväntade möten, samtal och ny kunskap.
Protest • Publicerad 21 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBV och Hanna Björk, regionchef NBV Syd.
Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBV och Hanna Björk, regionchef NBV Syd.Foto: Privat

Nu växer politiska krafter som i demokratins namn, ifrågasätter och underminerar våra mötesplatser. I regeringens budgetförslag minskar anslaget till studieförbunden med 500 miljoner kronor.

Nu är det avgörande att alla som också tror på kraften i ett fritt och frivilligt bildande tar ställning för att studieförbundens verksamheter i Sverige ska kunna fortsätta utvecklas.

Annons

Därför har vi från Studieförbundet NBV, tillsammans med Sveriges alla studieförbund, startat en gemensam namninsamling för att synliggöra hur många vi är som kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna för studieförbunden.

Våra verksamheter kommer så klart att påverkas av regeringens planerade nedskärningar.

Idag erbjuder vi bland annat ungdomar att “Lätta trycket” för en bättre psykisk hälsa, seniorer att lära sig vara en del av den digitaliserade samtiden och skapar studiecirklar och kultur för många människor som riskerar att hamna i utanförskap, men vi kommer tvingas till svåra prioriteringar om regeringens förslag drivs igenom.

Det skapar så klart en oro bland våra föreningar och deltagare.

På våra kulturevenemang, i en studiecirkel eller annan föreningsverksamhet får människor med olika bakgrund och erfarenheter möjlighet att mötas i oväntade, jämlika samtal.

Du lär dig mer, du växer när du samtalar och diskuterar med andra. Dessutom växer tilliten mellan människor som på nyktra mötesplatser lär känna varandra. Den du pratat med över en kaffe på studiecirkeln, hälsar du på när ni springer på varandra i mataffären eller på barnens fotbollsträning.

En undersökning som Novus gjort på uppdrag av oss på Studieförbundet NBV visar att knappt hälften av svenskarna har tillgång till mötesplatser för att kunna träffa nya människor och en femtedel säger sig helt sakna tillgång till sådana. Vi är en del av lösningen och vi kan vara en mötesplats för fler.

Studieförbundet NBV vilar på övertygelsen om att möten och reflektion är en avgörande kraft för att skapa ett samhälle där vi alla kan utmanas och utvecklas. Därför ser vi att vårt uppdrag idag är viktigare än någonsin.

”Vi uppmanar alla som delar vår övertygelse att stå upp för studieförbundens möjligheter att ge fler människor och idéer möjlighet att växa genom att skriva under vår namninsamling.”
Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBV och Hanna Björk, regionchef NBV Syd

Vi uppmanar alla som delar vår övertygelse att stå upp för studieförbundens möjligheter att ge fler människor och idéer möjlighet att växa genom att skriva under vår namninsamling.

Hanna Björk, regionchef NBV Syd

Göran Hägerdal, rektor Studieförbundet NBV

Annons
Annons
Annons
Annons