Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Stigmatisering av mäns psykiska ohälsa

Snart är ytterligare en juni månad över med diverse olika roligheter som Pride, midsommar, festivaler etc. Men vad hände med att prata om psykisk ohälsa som juni månad?
Hälso- och sjukvård • Publicerad 8 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur ska stängningar och nedskärningar rädda liv? undrar insändarskribenten.
Hur ska stängningar och nedskärningar rädda liv? undrar insändarskribenten.Foto: isabell Höjman/TT

I USA är inte psykisk ohälsa för män enbart begränsad till en dag som i resten av världen utan snarare är det en månad för att uppmärksamma hur psykisk ohälsa är inte bara ett enskilt problem utan ett samhällsproblem.

Sverige är likt många andra länder i frågan där det finns stigmatisering och marginalisering i frågan vilket resulterar i tyvärr i det värsta att någon tar sitt liv just på grund av hur samhället ser på psykisk ohälsa. Sverige har kommit en meter i frågan men målet är snarare en mil långt borta.

”Sverige har kommit en meter i frågan men målet är snarare en mil långt borta”
Ted Sylwan Nilsson
Annons

I flertalet kommuner och regioner har det skurits ner på för att bekämpa psykisk ohälsa när det borde vara tvärtom. I Kristianstad stängdes psykakuten och patienter hänvisades till övriga mottagningar i Skåne under Mars.

Hur ska stängningar och nedskärningar rädda liv?

Antalet personer som tar sina liv för psykisk ohälsa skiljer sig från år till år men samtidigt har statistiken pekat mer på att män tar sina liv i större utsträckning än kvinnor enligt Folkhälsomyndigheten.

Män idag är mer stigmatiserade när det gäller att prata om psykisk ohälsa i samhället, komikern Chris Rock beskriver samhället syn på mäns psykiska mående så här: ”Only women, children and dogs are loved unconditionally. A man is only loved under the condition that he provides something.” Så känner även en del män i Sverige men det måste inte vara så utan vi som samhälle måste göra mer men då krävs flera verktyg, detta är några:

– Mer obligatoriska pengar till vård, skola, jourer oavsett intresse eller specialområde för att motverka psykisk ohälsa

– Förbättrad förståelse för psykisk ohälsa inom samhällsinstitutioner som skola etc

– Införande av en månad för att uppmuntra till att lyfta frågan om psykisk ohälsa

– Utökat antal jourer för män, för kvinnor, trans- och ickebinära

– Bättre tillgång för psykisk vård och stöd

Ted Sylwan Nilsson, jobbat med psykisk ohälsa, socialdemokrat i Kristianstad kommun

Annons
Annons
Annons
Annons