Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Stoppa överfisket och rädda havens liv

Europas hav hör till de mest utfiskade och förorenade i hela världen. Överfisket tillsammans med klimatförändringarna ställer oss inför ett ultimatum: Agera – eller förlora havens liv för alltid.
9 juni • Publicerad 8 maj 2024 • Uppdaterad 13 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Isabella Lövin, miljöpartistisk kandidat till EU-parlamentet 2024, här på studiebesök i Blekinge.
Isabella Lövin, miljöpartistisk kandidat till EU-parlamentet 2024, här på studiebesök i Blekinge.Foto: Mattias Mattisson

Miljöpartiet går till val på att rädda haven, stoppa överfisket och öka skyddet för havet i hela EU.

Världens hav befinner sig i kris. Ett överfiske av monumentala mått tömmer haven på fisk. Globalt är 90 procent av alla bestånd antingen överfiskade eller utfiskade. I Europa ligger en mängd fiskbestånd nära den kritiska gränsen för kollaps, vissa har passerat den. Trots det fortsätter fisket. Det krävs kraftfull politisk samling för att rädda havens liv - men inget sådant syns till, tvärtom.

Annons

EU:s industrifiskare driver en stenhård lobbying riktad mot de politiska beslutsfattarna. Och politikerna lyssnar. En enda industritrålare tillåts fånga mångdubbelt mer än hundratals småskaliga båtar tillsammans gör under ett år.

”EU:s industrifiskare driver en stenhård lobbying riktad mot de politiska beslutsfattarna. Och politikerna lyssnar. En enda industritrålare tillåts fånga mångdubbelt mer än hundratals småskaliga båtar tillsammans gör under ett år.”
Isabella Lövin och Emma Nohrén, kandidater i Europavalet för Miljöpartiet

Det behövs ett genomgripande skifte i hur vi förvaltar haven. Miljöpartiet går till val på en räddningsplan för haven:

1. En havslag för EU. Friska ekosystem i balans måste vara ett överordnat mål för all lagstiftning som påverkar havet. Nu finns många motstridiga mål i olika lagar. En övergripande havslag skulle stoppa överfisket och sätta starkare press på länderna runt Östersjön att agera på övergödning, föroreningar och att restaurera förstörda ekosystem.

2. Stopp för skadliga fiskemetoder. Ett omedelbart stopp för industriell trålning är den enda åtgärd som i närtid kan bidra till att vända utvecklingen i Östersjön, och rädda det kustnära fisket. Miljöpartiet vill även förbjuda bottentrålning i hela EU, med start i skyddade områden, och kräver en övergång till skonsamma fiskeredskap.

3. Kraftigt ökat skydd av marina ekosystem. Skyddade områden är ett effektivt sätt att begränsa aktiviteter som skadar eller försvagar livet i haven. Skyddet både i Sverige, och i hela EU, behöver öka kraftigt.

Rovdriften i haven göms under ytan, men den påverkar hela vår planet. Torskens kollaps, och sillen/strömmingens kritiska tillstånd är ett fruktansvärt underbetyg för hela vårt samhälle.

Vi kan bättre - haven tillhör oss alla.

Isabella Lövin, toppkandidat i Europaparlamentsvalet (MP)

Emma Nohrén, kandidat i Europaparlamentsvalet (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons