Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Stormen Hans visade brister i VA-systemen

Stormen Hans svepte nyligen över landet, tyvärr med översvämningar och skador som följd. Stormen har – återigen – påmint om hur viktiga VA-systemen är, både till vardags och under extremväder.
Vatten och avlopp • Publicerad 4 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vattenläckor uppstår när VA-systemen inte är underhållna, menar insändarskribenterna.
Vattenläckor uppstår när VA-systemen inte är underhållna, menar insändarskribenterna.Foto: Marcus Johansson

Tyvärr är VA-systemen på många håll i landet kraftigt eftersatta. Det handlar om system som borde bytts för länge sedan, som byggdes för annan tid och inte är dimensionerade för förtätade städer och nya bostadsområden som kopplas på. 

Det är synd att det ska krävas ett oväder, med allvarliga och synliga skador som följd, för att problemen ska komma upp till ytan.

Översvämningar och skador skapar stort lidande för den det drabbar, och stora kostnader för de kommuner som kommer i stormens väg. Men allt fler engagerar sig nu i mer resurser till VA-näten och för att ta fram lösningar att hantera stora regnmängder. Förhoppningsvis är en förändring på väg.

”Risken är att det ökade engagemanget mest leder till ”quick fixes”, som på sikt blir både dyrare och sämre”
Företrädare för byggföretag
Annons

Det talas om öppna lösningar, att bygga fler diken och dammar, och det kan vara en bra lösning på många platser. Men i urbana miljöer har VA-näten fördelen att inte ta plats. Det går att förstärka näten, använda större rör än man egentligen tänkt sig och bygga underjordiska vattenmagasin. 

Risken är att det ökade engagemanget mest leder till ”quick fixes”, som på sikt blir både dyrare och sämre. De rör som läggs i dag ska användas i decennier, kanske till med ett sekel, framöver.

Det är viktigt att tänka hållbart i alla led. Både i meningen att systemen faktiskt ska hålla och tjäna sitt syfte under lång tid, och i meningen att de ska ha så låg påverkas som möjligt på jorden de ligger i. 

Viktigt är också att man tar höjd för framtida förtätning och allt oftare återkommande extremregn, och bygger för den kapacitet som krävs imorgon. Så bygger man hållbart – på riktigt.

Alexander Lundgren, Benders Sverige

Erik Simonsen, Heidelberg Materials Cement Sverige

Joel Dahlgren, Dahlgrens Cementgjuteri

Oscar Ekefäll, S:t Eriks

Annons
Annons
Annons
Annons