Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Stort ansvar för M, KD och L

Hur har ett nationalkonservativt parti kunnat bli en maktfaktor i svensk politik?
Sverigedemokraterna • Publicerad 6 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, har ett stort ansvar.
Moderaternas partiledare, Ulf Kristersson, har ett stort ansvar.Foto: Henrik Montgomery/TT

Flera opinionsundersökningar indikerar att SD idag är det största oppositionspartiet. Den 11:e septemberkan vara det största partiet i ett nytt regeringsunderlag. Hur kunde det bli så illa? För illa är det när ett populistiskt och nationalkonservativt parti kan få ett betydande inflytande i svensk politik.

Ansvaret delas av flera. M:s och Ulf Kristerssons helomvändning i synen på SD har i första hand banat vägen för SD:s framgångar. Från att ”aldrig skulle samarbeta med SD i någon form” har Kristersson – och även Ebba Bush - omfamnat Åkesson och öppnat upp för ett ingående samarbete.

Annons

En annan förklaring är Liberalernas beslut att stötta en Kristerssonregering med SD:s röstunderlag. Som årsrik socialliberal har jag svårt för en regering som är beroende av SD. Men med L i regeringen begränsas samtidigt SD:s inflytande.

En tredje förklaring är borgerliga tidningars underlåtenhet att problematisera konsekvenserna av regeringsförhandlingar med SD. I stället har allt krut lagts på att angripa C och hur partiet ska kompromissa med partierna till vänster och främst då V.

I vårt län har vi sett BLT (oberoende liberal) ägnat ”spaltkilometer” åt kritisera C (ett liberalt parti!) för dess vägval och svek mot borgerliga väljare. Men BLT har helt underlåtit att belysa motsvarande problematik med SD som regeringsparti eller som del i röstunderlaget med krav på inflytande. Tyvärr är BLT i gott, förlåt dåligt, sällskap med flera andra tidningar med någon form av liberal etikett.

Runt om i världen ser vi starka nationalkonservativa strömningar. Det gäller även i etablerade demokratier som USA, Frankrike, Italien med flera. Samtidigt pågår det ett vidrigt krig i vår närhet där en diktator, Putin, förgriper sig på ett självständigt och demokratiskt land. Inget är nu viktigare än internationellt samarbete för demokrati och solidaritet. En solidaritet som nu är viktigare än någonsin när svältkatastroferna avlöser varandra.

Att i ett sådant läge drastiskt minska det svenska biståndet är populistiskt och hjärtlöst. Sverige ska präglas av tolerans, öppenhet och generositet med de svagaste i samhället.

Folkbildningen, med folkhögskolor och studieförbund, ska utvecklas och inte avlövas. Vi ska ha ett starkt och oberoende Public Service, ett bevarat presstöd för mångfald i debatten och kulturanslagen ska prioriteras även i svåra tider.

Människors lika värde ska respekteras och det ska också gälla icke svenska medborgare i vårt land.

”Vid ett eventuellt regeringsskifte har M, L och KD ett stort ansvar för att SD varken får en plats i regeringen eller i budgetförhandlingar. Ställer SD sådana krav för att släppa fram en Kristerssonregering bör en bredare samverkan prövas.”
Ronny Karlsson, Trummenäs

Valet den 11:e september blir avgörande för i vilken riktning det svenska samhället kommer att utvecklas. Ett starkare SD med ett stort regeringsinflytande kan förändra Sverige från det öppna och toleranta samhället till ett mer slutet och repressivt Sverige.

Vid ett eventuellt regeringsskifte har M, L och KD ett stort ansvar för att SD varken får en plats i regeringen eller i budgetförhandlingar. Ställer SD sådana krav för att släppa fram en Kristerssonregering bör en bredare samverkan prövas.

Ronny Karlsson, Trummenäs

Annons
Annons
Annons
Annons