Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Studieförbunden stärker vårt land

Karlskronas nuvarande styre, M, SD, KD och L föreslår att skära ner på stödet till studieförbunden från 1,8 miljoner 2023, till 1,3 miljoner för år 2024.
Karlskrona • Publicerad 28 januari 2024 • Uppdaterad 29 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Studieförbunden är en del av grunden för vår demokrati och Centerpartiet står starkt emot nedmonteringen av detta.
Studieförbunden är en del av grunden för vår demokrati och Centerpartiet står starkt emot nedmonteringen av detta.Foto: Erik Mårtensson/TT

En kraftig minskning som märkbart påverkar studieförbundens verksamhet.

Centerpartiet säger nej till detta.

Annons

Studieförbunden bidrar bland annat till det svenska musikundret, ett fenomen som vi i Sverige är mycket stolta över. Unga som gamla ges möjlighet till en meningsfull fritid genom just studieförbunden.

Runt om i landet tvingas nu denna verksamhet dra ner, lokaler sägs upp, möjligheter för en meningsfull fritid minskar eller försvinner för många.

Studieförbunden är en del av grunden för vår demokrati, det var de som trotsade det dåvarande mötesförbudet för att driva frågor om religionsfrihet, yttrandefrihet och kvinnors rösträtt. Centerpartiet står starkt emot nedmonteringen av detta.

Vi vet att grunden för ett jämlikt, demokratiskt och tryggt samhälle är utbildning och folkbildning. För alla åldersgrupper oavsett förmåga eller förutsättningar.

De styrande partierna får gärna tydligt förklara varför de vill minska på den meningsfulla musikverksamheten för unga, aktiviteter för personer med funktionsvariation som exempelvis Medi@Boom, insatser i språkförbättring och integration, minska äldres utanförskap och studiecirklar som stärker kunskapen i bland annat Blekinges historia.

På nationell nivå sker också en kraftig minskning av stödet till studieförbunden. Centerpartiet i Karlskrona är kanske inte förvånade, men förbannade över detta förakt för folkbildning och kultur.

”På nationell nivå sker också en kraftig minskning av stödet till studieförbunden. Centerpartiet i Karlskrona är kanske inte förvånade, men förbannade över detta förakt för folkbildning och kultur.”
Fredrik Karlsson och Sara Carlstedt, Centerpartiet

Centerpartiet i Karlskrona föreslog i sin budget för 2024, en höjning av anslaget till studieförbunden från 1,8 miljoner 2023 till 2,0 miljoner 2024. Detta just för att säkra människors möjligheter till livslångt lärande, meningsfull fritid och demokrati.

Fredrik Karlsson (c)

Kultur och fritidsnämnden

Sara Carlstedt (c)

Funktionsstödsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons