Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Svar till Hasslös invånare

Till invånarna på Hasslö:
Publicerad 1 mars 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Miljöpartiet stödjer Hasslöbornas krav. På bild Ingela Gånedahl, mp.
Miljöpartiet stödjer Hasslöbornas krav. På bild Ingela Gånedahl, mp.Foto: Mattias Mattisson

Vi i Miljöpartiet Karlskrona är djupt imponerade över ert engagemang över öns utveckling med 250 namnunderskrifter som uppmanar till handling. Något ni även uppmärksammat politiken på innan.

Strax före föregående val 2018 blev alla partier inbjudna till att delta i en cykelmanifestation där vi var många deltagare. Några andra partier var också med på manifestationen.

Annons

Era punkter besvaras av oss här.

1. Trafiksäkerheten är viktig främst för barnen som behöver ha en säker cykel- och gångväg till och från skolan. Övergångsställen är lika viktiga. ”Det finns inte en enda meter cykelbana på ön”. Det låter illa! Vi har i kommunen antagit en cykelstrategi som Miljöpartiet arbetade med när vi satt i styret men på senare år har vi tappat i rankinglistan mot andra kommuner i Sydsverige.

2. Kollektivtrafiken är en viktig miljö- och klimatfråga. Fler bussturer till och från Hasslö är rimligt. Det bor trots allt ca 1700 invånare på ön. Det är något som vår kommun som tillsammans med Blekingetrafiken behöver titta på och åtgärda. Vi vill även utveckla båtpendlingen, som ju ger Hasslöborna en direkt möjlighet att åka till Trossö.

3. En ny modern återvinningscentral för trädgårdsavfall och vitvaror tycker vi är en bra idé. Det är inte klimatvänligt att köra t.o.r. mellan Mältan och Hasslö.

4. Hundlatriner - där bajspåsar är en miljöfråga för att slippa en sanitär olägenhet behöver inte bli en dyr lösning.

5. Att återupprätta biblioteket är viktigt. För oss i Miljöpartiet här i Karlskrona ligger kulturfrågorna högt i prioritet. Det behövs givetvis kultursatsningar även utanför Trossö.

6. Att muddra i Garpahamnen är en lovvärd satsning i den skärgårdsmiljö som Hasslö är en del av. Viktigt dock att muddring även kan innebära att miljögifter rörs upp som lagras i sedimentet och att man gör undersökningar innan, så man kan sanera massorna på rätt sätt.

7. När det byggs nytt på Hasslö och när det sker ett generationsskifte med flera barnfamiljer krävs det även en fungerande barnomsorg. Det ska vara nära till förskolan och det ska också finnas tillagningskök på plats som är pedagogiskt viktigt och ger också en hemkänsla. Vår gruppledare Madeleine är en förkämpe för de lokala tillagningsköken.

8. Utegym på ön är en viktig del i folkhälsoarbete tillsammans med löpspår. Utomhusaktiviteter är förhållandevis billiga jämfört med inomhus med dryga lokalkostnader. Vi mår dessutom bra av att vistas mer utomhus. Rosenholm fick utegym tack vare ett samarbetsprojekt med byggprogrammet på Törnströmska gymnasiet. Kanske ett sätt att lösa frågan. Ett nära samarbete med föreningslivet på ön är så klart önskvärt.

Sammanfattningsvis är vi i miljöpartiet både glada och överraskade att många frågor som ni tar upp ligger vårt parti varmt om hjärtat. Det är samtidigt alarmerande att det satsas så lite på Hasslö som er lista visar.

”Sammanfattningsvis är vi i miljöpartiet både glada och överraskade att många frågor som ni tar upp ligger vårt parti varmt om hjärtat. Det är samtidigt alarmerande att det satsas så lite på Hasslö som er lista visar.”
Madeleine Norman och Ingela Gånedahl, miljöpartiet
Annons

Vi i Miljöpartiet vill lyfta två frågor ytterligare:

En cykelbana från Hasslö till E22. Både Karlskrona och Ronneby kommun berörs liksom Trafikverket. Kanske kan kostnaden delas av dessa tre?

En fungerande fritidsgård. Speciellt viktigt med tanke på att Hasslö ligger långt från stadens utbud.

Madeleine Norman, gruppledare (MP)

Ingela Gånedahl, ordförande (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons