Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sverige har blivit försvarslöst

Att förse främmande armé på bekostnad av sin egen är inte ett bidrag men slöseri.
Försvaret • Publicerad 23 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blir vi försvarslösa nu?
Blir vi försvarslösa nu?Foto: Johan Nilsson/TT

Nyligen varnade arméchef Jonny Lindfors att svenska armé saknar vapen på grund av försvarshjälp till Ukraina, vad som påverkar Sveriges försvarets förmåga.

Sverige har upprepade gånger skänkt militär utrustning till Ukraina. Men det finns många som fortfarande kräver att ge mer stöd till Ukraina. Sverige skänker ständigt vapen och stridsvagnar till Ukraina, det är även många anställda som arbetar med att utbilda ukrainska militära. Svensk armé går tungt och det påverkar Sveriges beredskap.

Annons

Förmågan att försvara Sverige är nedsatt, säger arméchef Jonny Lindfors.

Men hur det bistånd vi ger på vår säkerhets bekostnad används?

Senaste nytt: Ukraina överger Avdijivka. Anledningen att ukrainska militären drog därifrån sägs bland annat vara ”bristen på ammunition”. Även Joakim Paasikivi sa att Avdijivka är ett bakslag för Ukraina och en seger för Ryssland. Det är en öppning för ryskt genombrott. Staden har varit en av de starkaste fästningarna för den ukrainska armén i Donbass och har också en strategisk betydelse.

För de som skriker att med sitt stöd till Ukraina bidrar Sverige till sitt försvar: på grund av detta ”bidrag” är Sverige så sårbar och försvarslös som möjligt just nu.

”För de som skriker att med sitt stöd till Ukraina bidrar Sverige till sitt försvar: på grund av detta 'bidrag' är Sverige så sårbar och försvarslös som möjligt just nu.”
Erik Granström

Bidrag till beredskap betyder att du inser vart dina pengar tar vägen. Det betyder att armé är beredd att försvara ifall ditt land blir invaderade. Men nu lämnar ukrainska militära strategiska platser på vår bekostnad och det finns inga tecken på att det ska gå bättre.

Medan vi sitter här med insikten att vi inte kan försvara oss själva i händelse av krig. Det är inte ett bidrag men slöseri.

Erik Granström

Annons
Annons
Annons
Annons