Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sverige kan bättre - tillsammans

Nu är det inte alls långt kvar till valet söndagen den 11 september, förtidsröstningen pågår redan runt om i Blekinge och resten av landet.
Blekinge • Publicerad 2 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, är den statsminister som kommer göra det som krävs för att stärka Sverige, skriver Martin Moberg.
Magdalena Andersson, Socialdemokraterna, är den statsminister som kommer göra det som krävs för att stärka Sverige, skriver Martin Moberg.Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är på många sätt ett viktigt val, det kan jag konstatera men framförallt handlar valet om en avgörande fråga - vilket Sverige vill vi ha?

Ska vi lösa samhällsproblemen tillsammans som ett land eller ska vi bara hantera dem med halva lösningen och därmed inte lyckas särdeles väl?

”Ska vi lösa samhällsproblemen tillsammans som ett land eller ska vi bara hantera dem med halva lösningen och därmed inte lyckas särdeles väl?”
Martin Moberg
Annons

Det parti som bäst hanterat tidigare påtagliga och allvarliga kriser är Socialdemokraterna som vill stärka Sverige och på riktigt hantera de samhällsproblem, som försvagar det land vi lever i.

Jag tror på samarbete, erfarenheter från coronapandemin och kriget i Ukraina visar att när vi möter kriser tillsammans då står Sverige också starkt som ett sammanhållet land. Satsningarna på det svenska försvaret är ett exempel på det och högkostnadsskyddet mot de höga elpriserna, som Socialdemokraterna tagit initiativ till.

De samhällsproblem vi har att tampas med idag, den grova kriminaliteten och segregationen skadar hela det som gör Sverige starkt - vår samhällsgemenskap.

Likaså klimathotet som i sommar visat sig med all avsevärd tydlighet - extrema och långvariga värmeböljor med värmerekord på värmerekord i Europa.

Vårt beroende av olja, gas och kol mer känt som fossila bränslen behöver således brytas, det är inte bara ett hot mot jordens klimat - det är också ett säkerhetsproblem.

Ett annat samhällsproblem är marknadsflummet i svensk skola, som har fått pågå alldeles för länge och det med hjälp av de högerkonservativa partierna i riksdagen när Socialdemokraterna med flera förslag försökt stoppa marknadsskolans allvarliga konsekvenser.

Detsamma gäller äldreomsorgen, där de skattepengar som vi gemensamt betalar in, istället går till vinster till de utländska riskkapitalbolagens ägare. Så här behöver det inte vara. Det behöver vi sannerligen förändra.

De tre övergripande prioriteringar, som Socialdemokraterna slagit fast i sitt valmanifest som publicerades härförleden, ser således till att vi beträder vägen mot ett Sverige som kan bättre.

Att knäcka gängkriminaliteten och bryta segregationen, ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden och skapa nya gröna jobb i hela landet genom att driva på klimatomställningen är både avgörande och viktigt. Magdalena Andersson är den statsminister som kommer göra det som krävs för att stärka Sverige.

Rösta därför för ett Sverige som kan bättre, rösta på Socialdemokraterna senast söndagen den 11 september. För vi ska lyckas och göra vårt Sverige bättre - tillsammans.

Martin Moberg

Annons
Annons
Annons
Annons