Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sverige - nedskärningar och kompetensflykt

Så här sjunger Mauro Scocco i en av sina låtar:
Framgångsfaktorer • Publicerad 21 september 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, liberalerna, nämner sin förebild. Men vad gör han egentligen?
Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, liberalerna, nämner sin förebild. Men vad gör han egentligen?Foto: Ali Lorestani/TT

”När dimmorna skingras finns frågorna kvar.

Och tron på vår nästa är det enda vi har

Annons

Det här är ingen lek, det här är på riktigt

Så, hör vad jag säger för det här är viktigt”

De vi nu ser ske på många områden är en socialnedrustning. Vi hör larmrapporter från Socialtjänsten att nedskärningarna är så stora att det hotar rättssäkerheten. Det blir allt svårare för det offentliga att säkerställa sitt viktiga uppdrag. Vi ser det ske på skolan, vården, socialtjänsten, arbetsmarknaden och socialförsäkringen.

Johan Pehrson nämner Mechelen på 1990-talet som hade stora problem med kriminalitet som ett exempel men vad den studien visar på var framgångsfaktorer var den sociala upprustningen.

SvT Nyheter skriver följande om detta:

”Sociala insatser. För att motverka etnisk och ekonomisk segregation har Mechelen investerat i fattigare kvarter och skapat incitament för medelklassen att bo kvar eller flytta dit. Det innefattar bland annat att familjer erbjuds nyrenoverade bostäder till kraftigt reducerad hyra i upp till sex år, mot att de på fritiden agerar som hjälpresurser och stöd i exempelvis skolor och på ungdomsgårdar.

I Belgien väljer barn skola redan vid tre års ålder, och Mechelen har lockat barnfamiljer från medelklassen med löften om små klasser och garantier om kvalitativ utbildning. På så sätt uppmuntras medelklassen att välja lokala skolor åt sina barn, vilket i sin tur även lett till ökad etnisk uppblandning.

Arbetet mot segregation måste vara brett och samordnat från samhällets håll, menar Bart Somers som var Borgmästare i Mechelen. Även lokala idrottsföreningar, exempelvis kvartersfotbollslag, arbetar aktivt med att främja integration. Staden erbjuder därtill hjälp till skolor eller privatpersoner som vill sjösätta idrottsrelaterade initiativ.”

Här handlar det om en helhetssyn och gå med in övergripande åtgärder redan från start i barnens liv och våga ta ansvar för samhällsutvecklingen. Endast att skärpa straffen och införa övervakningskameror kommer inte att räcka här behovs betydligt mer preventiva insatser än så visar studien från Belgien.

”Detta är något helt annat än det som sker i Sverige idag då många verksamheter tvingas skära ner samtidigt som kompetent personal lämnar därför att arbetsbördan blir för stor och utrymmet till personlig utveckling arbetsmässigt för liten.”
Daniel Thörner

Detta är något helt annat än det som sker i Sverige idag då många verksamheter tvingas skära ner samtidigt som kompetent personal lämnar därför att arbetsbördan blir för stor och utrymmet till personlig utveckling arbetsmässigt för liten. Det som behövs framöver för att vända trenden är ökade satsningar på de som står längst ifrån arbetsmarknaden precis som i Mechelen ökade satsningar för att minska etnisk och ekonomisk segregation.

Annons

Senaste beskedet är att 2,1 miljarder ska sparas på arbetsmarknadspolitiska insatser hos Arbetsförmedlingen samtidigt som det ska sparas 250 miljoner på studieförbunden 2024 sammanlagt under de närmaste tre åren 1,1 miljard svenska kronor. Både Studieförbunden och de arbetsmarknadspolitiska insatserna är viktiga incitament för att minska långtidsarbetslösheten.

De ideella krafterna behövs mer än någonsin och visa på ett konstruktivt alternativ. Här spelar alla de frivilliga organisationerna en viktig roll men med en försämrad ekonomi i samhället blir det allt färre som har råd med meningsfulla aktiviteter som exempelvis Idrott och föreningsliv.

Här är det viktigt att bygga upp tron igen att det finns möjlighet till förändring och att vi fylls med en framtidstro. Men då krävs riktade insatser för att stärka välfärden och vända den destruktiva trenden i samhället. Socialtjänsten, vården, skolan, äldreomsorg och arbetsmarknaden behöver vara prioriterade områden framöver.

Daniel Thörner, Arbetsförmedlare Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons