Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Sverige ska bli bäst att åldras i

Vi lever längre och håller oss friska och det gör att vi behöver säkerställa att äldre både möter möjligheten att fortsätta jobba och driva företag för de som vill och kan, en aktiv fritid för att bryta ensamhet och öka tryggheten och närheten till vård och omsorg.
Blekinge • Publicerad 9 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverige ska vara det bästa landet att åldras i, det menar centerpartiet i Blekinge.
Sverige ska vara det bästa landet att åldras i, det menar centerpartiet i Blekinge.Foto: Janerik Henriksson/TT

Sverige ska vara ett av världens bästa länder att åldras i. Varje människa är unik, så också äldre. I dag är det ungefär 2,3 miljoner svenskar som är 65 år eller äldre. För varje år blir antalet pensionärer fler och fler.

Det är i grunden något väldigt positivt. Vi lever längre och håller oss friska och det gör att vi behöver säkerställa att äldre både möter möjligheten att fortsätta jobba och driva företag för de som vill och kan, en aktiv fritid för att bryta ensamhet och öka tryggheten och närheten till vård och omsorg.

”Centerpartiet har tagit fasta på detta och tillsammans med partiets eget seniornätverk arbetat fram ett heltäckande Seniormanifest som vi vill genomföra nästa mandatperiod.”
Kent Ivarsson och Agnetha Persson, centerpartiet
Annons

Centerpartiet har tagit fasta på detta och tillsammans med partiets eget seniornätverk arbetat fram ett heltäckande Seniormanifest som vi vill genomföra nästa mandatperiod.

– Ta till vara kunskap

Centerpartiet arbetar aktivt för att seniorers erfarenheter och kunskap ska tas till vara. Många seniorer vill arbeta även efter pensionsåldern. Därför vill vi behålla de lägre arbetsgivaravgifterna för äldre. Centerpartiet vill också att diskrimineringsförbudet i regeringsformen utökas så att ålder också innefattas. De som vill jobba och driva företag, ska också uppmuntras till det.

För Centerpartiet är grundtrygghet viktigt, vårt fokus handlar om att de pensionärer med lägst inkomst får det bättre och kan leva på sin pension. Vi har i förhandlingar genom åren aktivt drivit på för en kraftig förbättring för de sämst ställda pensionärerna både genom höjning av garantipension och skattesänkningar, Från augusti höjs garantipensionerna med 1 000 kronor och bostadstillägget med upp till 300 kronor. Vi vill också se en skattesänkning för alla pensionärer, mest för de med låga pensioner.

– Skärp straffen

Äldres otrygghet måste tas på allvar. Att äldre personer drabbas av ligor som lurar dem på besparingar och värdesaker är såväl ovärdigt som brottsligt. Resurserna till polisen behöver förstärkas så att fler brott klaras upp och straffen mot vardagsbrottsligheten mot äldre måste skärpas

Med högre ålder ökar behovet av vård och omsorg och därför är en tillgänglig och nära vård och fast läkarkontakt mycket viktig. Vi vill att fler läkare och sjuksköterskor får specialistutbildning i geriatrik. Åldersgränserna för olika screeningprogram bör tas bort och förebyggande tandvård som erbjuds till rimliga priser är av stor betydelse.

Förebyggande hälsosamtal, om kost, socialt umgänge och hälsa, är viktiga och ska erbjudas till alla äldre i hela landet. Även flera öppna mötesplatser och tillgängliga kulturaktiviteter i hela landet är värdefullt för att bryta ensamhet. Det motverkar ofrivillig ensamhet och i förlängningen psykisk ohälsa.

Fler vanliga bostäder som är anpassade för äldre seniorer, hemtrevliga trygghetsboenden och särskilda boenden behöver byggas i hela landet. Redan från början ska planeringen utgå från de äldres behov.

– Anpassa digitala verktyg

Annons

Vi vill se till att det finns bra bredband och mobiltäckning i hela landet och verka för att kommunerna erbjuder digital fixartjänst för äldre.

Det ska också finnas möjlighet till personlig kontakt via telefon eller fysisk närvaro för äldre i behov av stöd från kommunala välfärdstjänster. Likaså måste kontanterna finnas kvar som betalningsmedel.

Grunden i vår politik är alla människors lika värde, frihet och trygghet. Vi tror på människors förmåga att bestämma över sina liv och skapa sin egen framtid. Dessa grundläggande värden är viktig för oss alla, inte minst för alla seniorer i vårt land. Vi vill att Sverige ska vara ett av världens bästa länder att åldras i.

Kent Ivarsson, Centerpartiets Seniornätverk

Agnetha Persson, Ledamot Äldrenämnden Karlskrona, Ledamot Centerkvinnorna i Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons