Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ta smittspårning på allvar

Hästnäringen skapar hälsa och välbefinnande för många människor, oavsett ålder, kön och bakgrund. Området
Hästar • Publicerad 18 augusti 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oregistrerade hästar riskerar att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning varnar Yasmine Eriksson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (bild) och Nicolas Westrup, gruppledare för partiet i Ronneby.
Oregistrerade hästar riskerar att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning varnar Yasmine Eriksson, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna (bild) och Nicolas Westrup, gruppledare för partiet i Ronneby.Foto: Henrik Montgomery/TT

Området är en viktig del inom många samhällssektorer såsom civilsamhälle, idrott och rehabilitering. Sverigedemokraterna vill att det regelverk som ska säkerställa en smitt- och sjukdomsfri svensk hästnäring följs.

Det kommer oroande uppgifter om att så få som en av tre hästar är registrerade hos Jordbruksverket. Syftet med kravet att registrera hästar och anläggningar är att informationen behövs för att enklare kunna spåra smittor.

Annons

Ska en häst flytta till eller från andra länder är registreringen en förutsättning för att hästen ska kunna få ett hälsointyg. Oregistrerade hästar riskerar att försvåra både smittspårning och sjukdomsbekämpning.

”Jordbruksverket måste se till att kraven på registrering kring hästar och anläggningar efterlevs.”
Yasmin Eriksson och Nicolas Westrup, Sverigedemokraterna

Från och med den 1/10–21 är det obligatoriskt för alla som har en anläggning med djur, som transporterar djur mellan länder och som hanterar avelsmaterial, att registrera sin verksamhet hos Jordbruksverket. Den rättsliga bakgrunden är föreskriften om registrering, godkännande, spårbarhet, förflyttning, införsel samt export med avseende på djurhälsa. En föreskrift innehåller kompletterande bestämmelser till Europaparlamentet och rådets förordning från 2016 om överförbara djursjukdomar.

Jordbruksverket måste se till att kraven på registrering kring hästar och anläggningar efterlevs. Det ska inte vara möjligt att få ta emot djur som inte kommer från en registrerad anläggning. Det är uppenbart att djurfrågor inte är något som regeringen prioriterar, vilket märks särskilt inom hästnäringen. Det är därför hög tid för en regering som tar smittspårning och sjukdomsbekämpning för hästar på allvar.

Yasmine Eriksson (SD), djurskyddspolitisk talesperson

Nicolas Westrup (SD), gruppledare Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons