Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Till vad gick akutens pengar?

Magnus Johansson (S) och Karin Nordvall (C) upprepar i en kommentar till vår replik (27/11) på deras första inlägg om sjukvården i länet, att ”längre perspektiv” i debatten behövs än som bara gäller en mandatperiod och en diskussion vilket inte handlar om en akutmottagning i Karlshamn.
Region Blekinge • Publicerad 29 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var är akutens slantar?
Var är akutens slantar?Foto: Mickes fotosida/Mostphotos

De säger sig inte marginalisera akutsjukvården, vilket är bra. Men i nästa andetag hänvisas till bedömnings- eller läkarbilen, varefter de nämner att primärvårdens och psykiatrins framtid också måste diskuteras.

Självklart. Men här handlar det inte om utbytbara delar av sjukvården, där en akutmottagning görs till spelbricka i en ekonomiskt utsatt situation genom att degraderas i helheten. Det är en ansvarslös hållning. En akutmottagnings snabba omhändertagande - som kan vara livsavgörande för den drabbade - kan aldrig ersättas av de starkt begränsade insatser, som kan göras av personal i bedömningsbilar. Detta betonat utan att ett ögonblick förringa dessa. Och hur många läkarbilar är i rörelse i Blekinge under nätterna?

Annons

Är det för övrigt inte en från alla håll uttalad önskan att begränsa ambulans- och andra sjukvårdstransporter i länet på grund av miljöskäl och tidsspillan? Det sistnämnda är också inte minst viktigt vid livshotande situationer för patienterna.

Korta transporter till fullt utrustad geografiskt närliggande och dygnsöppen akutmottagning! Det skulle förvåna oss om Johansson/Nordvall kan presentera något annat alternativ som är snabbare och bättre för dem som behöver akuta vårdinsatser.

De avslutar sin kommentar med att på två rader bekräfta våra allvarligaste farhågor att den 2020 av regionfullmäktige beslutade dygnsöppna akutmottagningen i Karlshamn är torpederad. De pengar som fanns avsatta för ändamålet har ”disponerats om till andra, för vården angelägna, ändamål”.

”Beskedet är smått sensationellt. Mellan fyrtio och femtio miljoner kronor, specialdestinerade till den efterlängtade akutmottagningen i Karlshamn, har används till annat! Till vad, och på vems uppdrag och beslut?”
Opinion Västblekinge

Beskedet är smått sensationellt. Mellan fyrtio och femtio miljoner kronor, specialdestinerade till den efterlängtade akutmottagningen i Karlshamn, har används till annat! Till vad, och på vems uppdrag och beslut? När skedde detta?

Har regionfullmäktige upphävt sitt beslut, som vi hänvisade till i vårt tidigare inlägg? Nu hopar sig frågorna. Fortsättning följer därmed.

Opinion Västblekinge

Annons
Annons
Annons
Annons