Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Tillsammans

Det är tillsammans vi bygger framtiden. Alla vi människor som lever våra liv här i vårt land.
Vänsterpartiet • Publicerad 10 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tillsammans, de vackraste orden, menar vänsterpartiets Åsa Gyberg-Karlsson
Tillsammans, de vackraste orden, menar vänsterpartiets Åsa Gyberg-KarlssonFoto: Staffan Lindbom

Du som jobbar inom vården med märken från munskydd och visir, du som bygger vägar, du som kör bussen och du som ger våra barn kunskap och självkänsla.

Du som sitter i kassan, du som hämtar sopor och du som ser till att våra äldre får omsorg.

Annons

Du som tränar barnen i fotboll eller engagerar dig i facket. Du som slitit ut lederna i förtid på jobbet.

Du som arbetar hårt i ditt eget småföretag. Du som kommit hit för att söka skydd från krigets fasor.

Att välfärden omfattar alla som bor i vårt land har länge varit en viktig del i det som gjort Sverige till ett tryggt och jämlikt land.

Tillsammans är ett av de vackraste ord jag vet.

”Tillsammans är ett av de vackraste ord jag vet.”
Åsa Gyberg-Karlsson, Vänsterpartiet

Nu ifrågasätter högerpartierna den idén. De ser värdet i en människa i hennes förmåga att producera och högerns politik går ut på att angripa invandrare, sjuka, arbetslösa och personer med funktionsnedsättning och att begränsa tillgången till vår gemensamma välfärd.

Samtidigt har de en idé om att de rikaste måste få det bättre, och att det ska vara möjligt för riskkapitalister att kunna roffa åt sig våra gemensamma pengar. Det är en politik som raserar det vi byggt upp tillsammans och skapar konflikter och misstro mellan människor. Som drar isär och skapar ett vi och dom. Som skapar ett otryggt samhälle.

Tillsammans är ett av de mest hotade ord jag vet.

Vi är många som upplevt att delar av tryggheten försvunnit och att gemenskapen slagits sönder när marknadsideologin fått styra och politiken flytt ansvar. I skolorna behandlas elever och lärare som siffror, där billigast vinner. Du som blir sjuk måste oroa dig, inte enbart över din hälsa, utan också över hur möjligheterna till sjukvård ser ut och över att Försäkringskassan kanske inte godkänner läkarintyget.

Och vi är många som ser att behovet av massiva investeringar i klimatåtgärder, infrastruktur och gröna jobb är stort och akut, men effektiva politiska åtgärder dröjer, samtidigt som klimatförändringarna får konsekvenser redan nu.

Tillsammans är ett av de viktigaste ord jag vet.

Annons

Politiken har ett ansvar. Inte att lägga sig i sådant som fungerar, utan att lösa de saker som bara kan bli riktigt bra när vi gör det tillsammans. Skola, vård, omsorg, klimatsatsningar, jobb, infrastruktur, välfärd och trygghetssystem är alla exempel på områden där du inte ska nöja dig med att marknaden gör ett uselt jobb.

Det är hög tid att agera och ta tillbaka den samhällsviktiga verksamhet och infrastruktur som har privatiserats. Ju längre tiden går utan att något görs, desto mer förvärras problemen, oavsett om det rör ojämlikhet eller stigande medeltemperatur. Den blinda tron på marknaden och att blunda för klimatkrisen är gårdagens politik. Det är hög tid för förändring. En annan politik är möjlig.

Tillsammans är ett av de mest hoppfulla ord jag vet.

Vänsterpartiet har politiken för framtiden. Vi samarbetar gärna med andra partier, men bara om resultatet innebär ökad jämlikhet, grön omställning och kraftigt stärkt välfärd. Vi vill ha en regering som står till vänster i svensk politik.

En regering har modet att driva vänsterpolitik och stå emot rasism och nyliberalism.

För oss står inte valet mellan två dåliga alternativ. Du som väljare håller förmodligen inte med oss i alla frågor. Det är ok. Men detta valår är det viktigt att lägga sin röst på ett parti som har politiken för framtiden, som du kan lita på och som har modet att stå upp för sina ideal. Som har modet att stå upp för allas lika värde. För omställningen till ett mer rättvist, tryggt och hållbart samhälle. Som vet att vi bygger framtiden tillsammans.

För: Tillsammans är ett av de kraftfullaste ord som finns.

Åsa Gyberg-Karlsson, riksdagskandidat Vänsterpartiet Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons