Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Tondövt styre i Karlskrona

Företrädare för styret i Karlskrona är tondöva i sitt försvar av den omdiskuterade affären med Vattenborgen.
Karlskrona • Publicerad 20 oktober 2023
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gäller det där med att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” också Vattenborgen i Karlskrona?
Gäller det där med att ”varje förslösad skattekrona är en stöld från folket” också Vattenborgen i Karlskrona?Foto: Mattias Mattisson

Tondövt eftersom styret inte verkar vilja förstå varför kommuninvånarna mer rätta ifrågasätter affären.

Jag ska inte här gå in på alla rykten som florerar utan enbart visa på fakta, sedan får andra själva ställa sig frågan om affären visar på korruption eller inte.

Annons

Det första jag tittat på är fastighetsvärderingarna. Dessa två bolag är upphandlade av Karlskrona kommun, och jag ifrågasätter inte deras kompetens men det är viktigt att påpeka värderingarna är gjorda utifrån det underlag som fastighetsägaren (och kommunens Fastighetsavdelnings företrädare) lämnar över i samband med värderingarna.

Man kan säga: Skit in, skit ut (och värderarna skriver just det i handlingarna att de frånskriver sig felvärdering om underlagen är oriktiga).

Så vad grundar sig värderingen på för underlag?

1. Inga ritningar, endast en ”uppskattad” lokalyta.

2. En relativt hög hyra på 2.300 kr /kvm i snitt (trots att källaren står för 40% av ytan).

3. Att risken för att ingen vill hyra lokalerna är 3-5 %, notera att 3 % betyder 3 månader under en 10-årsperiod (Svefa sidan 15 och Värderingsbyrån sidan 6).

4. Att investeringsintresset för lokalen är stort, och slutligen:

5. Att fastigheten är i gott skick och inte har några reparationsbehov (Svefa sidan 6, Värderingsbyrån sidan 4).

Vi kan alltså konstatera med fakta att värderingen på c:a 26 miljoner är felaktig. Inte för att värderarna är inkompetenta, utan för att ägaren och kommunens tjänsteman har lämnat oriktiga underlag.

Vi som kommuninvånare ska förvänta oss att våra företrädare gör sitt bästa och skriver så fördelaktiga avtal som möjligt. Men om man tittar på köpeavtalet mellan kommunstyrelseordförandes make och kommunens Fastighetsavdelning, då måste man ställa sig frågan varför just denna privata aktör får dessa fördelar:

Annons

1. Möjlighet till att åsidosätta avtalet genom en skrivelse i villkoren: ”om inte parterna skriftligen överenskommer om annat”.

2. Säljaren friskrivs för eventuella fel som säljaren inte hade kännedom av: ”köplagen är härmed exkluderad […] Köparen friskriver således Säljaren”.

3. Elstöd tillfaller Säljaren: ”elstöd ska tas upp som tillgång i Tillträdesbokslutet […] och därigenom tillkomma säljaren” (väldigt konstigt då kommunen idag hyra med kallhyra, dvs att kommunen är den som betalar elen).

Bara genom att enbart redovisa ren fakta kring affären måste jag ändå tillåta mig att konstatera att här har inte allt gått rätt till.

”Bara genom att enbart redovisa ren fakta kring affären måste jag ändå tillåta mig att konstatera att här har inte allt gått rätt till.”
Göran, Nättraby

Kommunalrådet Christoffer Larsson har ett citat på sin Facebooksida: ”Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket”.

Det verkar onekligen som om kommunalrådet behöver läsa det citatet några gånger till.

Göran, Nättraby

Annons
Annons
Annons
Annons