Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Trygga det samhälle vi byggt upp

Uttalande ifrån Trossö socialdemokratiska förening angående Tesla-konflikten:
Teslakonflikten • Publicerad 27 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Elon Musk, hatar facket, det uttalar Trossö s-förening i ett uttalande.
Elon Musk, hatar facket, det uttalar Trossö s-förening i ett uttalande.Foto: Kirsty Wigglesworth

Den svenska modellen som bygger på att vi har kollektivavtal på våra arbetsplatser för att skydda och skapa arbetsro för arbetarna och arbetsgivarna, detta är nu under attack!

Idag så pågår det en facklig kamp mot världens rikaste man. En kamp som fackföreningsrörelsen i Sverige leder. Som vid seger kommer påverka tusentals anställda världen över.

Annons

Grunden i arbetsmarknadskonflikten mellan IF Metall och Tesla är konflikten mellan arbete och kapital. I den konflikten så började vi engagera oss fackligt för att kunna kräva vår rätt till det mervärde som vi skapar genom vårt arbete. I över hundra år av facklig kamp så är den konflikten lika aktuell nu som då.

Fackföreningens uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen och det gör vi med den världsunika kollektivavtalsmodellen som vi har i Sverige.

Som motståndare finns världens rikaste man, Elon Musk som ägare till Tesla och tillhör flera giriga kapitalister som vägrar arbetarnas rätt att agera fackligt och att teckna kollektivavtal.

Det en maktfråga och dom vill inte att arbetarna ska ha något inflytande eller förhandlingsmandat. Dom vill ensidigt ha makten på svensk arbetsmarknad vilket aldrig kan accepteras.

Men vi vet att när arbetarna organiserar sig’ och ställer krav så kommer arbetsköparna att få ge med sig. Senast i raden är det Klarna som tecknat kollektivavtal efter fackliga hot om stridsåtgärder.

”Men vi vet att när arbetarna organiserar sig’ och ställer krav så kommer arbetsköparna att få ge med sig.”
Trossö socialdemokratiska förening

Det är detta Elon Musk är emot och han hatar fackföreningsrörelsen för han vet att det är genom facklig organisering, arbetarna tar makt och får sin rätt till mervärdet.

IF Metalls kamp för kollektivavtal är också en kamp som sprids globalt. USA och Tysklands fackföreningar följer utveckling noga. I Tyskland har man redan gått med på löneökningar för att försöka dämpa pressen ifrån IG Metall i Tyskland.

I den svenska modellen är kollektivavtalet en av de viktigaste faktorerna för att trygga det samhälle som vi har byggt upp.

Det är självklart för oss i Trossö s- förening som tillhör Karlskrona Arbetarekommun att enas i kampen med IF Metall mot Elon Musk. Tillsammans ska vi vinna denna kamp för det förtjänar världens arbetarklass.

För i Sverige kör vi med kollektivavtal.

Annons

Antaget av Trossö socialdemokratiska förenings årsmöte den 25 februari 2024

Roland Andreasson, ordf.

Annons
Annons
Annons
Annons