Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ukrainas sak är vår

Europa är i krig. Ukraina står ensamt mot en av världens största arméer, ledd av en empatilös tyrann i Moskva. Putin attackerar inte bara ett fredligt grannland utan leder också skoningslöst ut sina unga medborgare i döden.
Europa • Publicerad 6 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalernas Karin Karlsbro, Europaparlamentariker, skriver tillsammans med partikamrater inför 9 maj: Ukrainas sak är vår!
Liberalernas Karin Karlsbro, Europaparlamentariker, skriver tillsammans med partikamrater inför 9 maj: Ukrainas sak är vår!Foto: Fredrik Persson / TT

En sak är säker. Putin måste stoppas. Ukraina slåss inte bara för sin egen existens, de kämpar också för oss. Rysslands krig är ett angrepp mot hela det demokratiska Europa. Det är en kränkning av varje lands rätt till sina gränser och makt över sin egen framtid.

EU och Sverige måste göra mer, och det är bråttom. Ukraina behöver få de vapen de ber om. Sanktionerna mot Ryssland måste skärpas och importen av rysk olja och gas måste strypas.

Annons

Det humanitära stödet i och utanför Ukraina måste öka. Varje krigsbrott måste dokumenteras, åtalas och dömas. Särskilt stöd måste ges till det växande antal våldtagna kvinnor som nu börjar rapportera om det systematiska sexuella våldet.

Ukrainas önskan om EU-medlemskap måste mötas positivt. Vi är skyldiga dem vårt stöd för att återuppbygga och integreras i unionen. Att välkomna Ukraina in i det europeiska samarbetet skulle skicka en tydlig signal till alla de som just nu heroiskt kämpar mot Rysslands brutala övergrepp för både sin egen och sitt lands överlevnad - att deras framtid är i Europa.

”Att välkomna Ukraina in i det europeiska samarbetet skulle skicka en tydlig signal till alla de som just nu heroiskt kämpar mot Rysslands brutala övergrepp för både sin egen och sitt lands överlevnad - att deras framtid är i Europa.”
Karin Karlsbro, Bodil Frigren Ericsson, Hans-Göran Håkansson, Roger Klerestam, Björn Söderdahl och Lars-Olof Wretling, liberalern

Den 9:e maj firar vi Europadagen, och ett starkt EU som håller ihop är viktigare än någonsin. Vi liberaler har länge arbetat för ett fördjupat Europasamarbete, för demokratier måste hålla ihop. Det är också hög tid för Sverige att ansöka om medlemskap i Nato, för vår gemensamma säkerhet.

Ukraina har gång på gång valt den europeiska vägen. Vi måste ta president Zelenskyjs och det ukrainska folkets vädjan på allvar och öppna dörren till EU för våra blågula grannar. Liberala värderingar försvarar vi bäst tillsammans.

Karin Karlsbro, Europaparlamentariker (L)

Bodil Frigren Ericsson, ordförande Liberalerna Karlshamn

Hans-Göran Håkansson, ordförande Liberalerna Karlskrona

Roger Klerestam, ordförande Liberalerna Sölvesborg

Björn Söderdahl, ordförande Liberalerna Olofström

Lars-Olof Wretling, ordförande Liberalerna Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons