Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Utlandsröstningen - en skandal

Glad i hågen tog jag mitt pass och åkte till svenska konsulatet i Pattaya i Thailand för att förtidsrösta i valet 11 september.
Pattaya • Publicerad 1 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Karlskronaprofilen Peter Öjerskog är nuförtiden bosatt i Pattaya, Thailand.
Karlskronaprofilen Peter Öjerskog är nuförtiden bosatt i Pattaya, Thailand.Foto: Privat

Men konsulatet var stängt då det var söndag. På en skylt stod att förtidsröstningen endast kunde ske under tre dagar som gått, 18-20 augusti, torsdag-lördag.

Jag blev chockad över att ha blivit berövad min demokratiska plikt. ingen information hade nått mig om denna extrema begränsning. Tidigare val gick det utmärkt att rösta varje dag fram till några dagar före valet.

Annons

Förvisso kunde jag åka till svenska ambassaden i Bangkok för att rösta. Men de tillåter röstning endast åtta dagar och då bara två timmar om dagen. Att åka 30 mil tur och retur i djävulsk trafik till niomiljonersstaden orkar jag inte med. För de svenskar som bor i södra eller norra Thailand blir resan uppåt 200 mil.

Jag kallar detta skandal Vad skulle svenskarna i Sverige säga om de bara fick förtidsrösta under tre dagar eller åka till Stockholm för att rösta?

Jag kan inte frigöra mig från misstanken att S/MP-regeringen medvetet försvårat röstningen för utlandssvenskar. Vi är nämligen 660.000 personer, sju procent av Sveriges befolkning, varav 20.000 i Thailand, inklusive en minoritet barn. Till detta kommer svenskar på semester i utlandet.

Vi är en maktfaktor och vi röstar huvudsakligen borgerligt, där Sverigedemokraterna till och med kan vara största partiet. Vi röstar inte på S och MP. Särskilt inte efter att regeringen i lönndom höjt den så kallade SiNk-skatten för utlandssvenskar från 20 till 25 procent. En verklig inkomstskattehöjning med 25 procent, utan att vi får något för pengarna.

”Det ska bli intressant att i valet se hur mycket utlandsrösterna har minskat på grund av försvårandet och om detta är avgörande för valutgången. i så fall är det valfusk!”
Peter Öjerskog

Det ska bli intressant att i valet se hur mycket utlandsrösterna har minskat på grund av försvårandet och om detta är avgörande för valutgången. i så fall är det valfusk!

Peter Öjerskog, Karlskrona/Pattaya

Annons
Annons
Annons
Annons