Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Utplåningen förutsågs av länsstyrelsen

Mot bakgrund av det med en rösts (!) övervikt fattade beslutet att för alltid eliminera den i Sverige unika tätortsnära Vitahallsbokskogen i Sölvesborg, finns det all anledning att erinra om den ”Plattform för arbetet med grön infrastruktur i Blekinge län”, som Länsstyrelsen publicerade 2019.
Publicerad 10 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vitahalls bokskog skall elimineras. Nu är det bestämt.
Vitahalls bokskog skall elimineras. Nu är det bestämt.

Nästintill profetiskt förutsade man där (i kap. 5 Levande skogar) de för dagens miljö och människor dystra konsekvenserna av att för all framtid eliminera 90 000 kvadratmeter ädellövskog i stadens omedelbara närhet:

”Den tätortsnära skogen hotas av exploatering, vilket kan leda till både utarmning av biologisk mångfald och att städerna mister sin attraktionskraft och identitet. Gröna miljöer och närheten till dessa har stor betydelse för människors möjligheter till rekreation och att hantera vardagens stress. Träden bidrar även med andra ekosystemtjänster som vattenupptag, temperaturreglering och luftrening…Allt fler har börjat inse att de värdefullaste grönområdena inte får byggas bort.”

Annons

Men, vi måste väl för fasen till varje pris utveckla Sölvesborg sa Bill, så är det förvisso sa Bull och tittade försiktigt på Måns!

Hans Milton

Annons
Annons
Annons
Annons