Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vad är meningen med livet?

Meningen - med Livet borde vara människans viktigaste mål men har blivit en klyscha som fått en ironisk och flummig innebörd?
Grubblande • Publicerad 17 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gud Fader på Himmelsbågen av Carl Milles.
Gud Fader på Himmelsbågen av Carl Milles.Foto: Janerik Henriksson/TT

När vi ser hur vårt samhälle förändras med kriminalitet, utanförskap och olika klyftor och samtidigt ser hur många får depressioner , självmordstankar och blir missbrukare – blir det allvar.

Redan på 40 -talet förutspådde Frankl som överlevde fyra koncentrationsläger att ett existentiellt vakuum - en känsla av meningslöshet och tomhet skulle komma .

Annons

Vi lever i ett konsumtionssamhälle som fyller alla våra behov utom ett: behovet av Mening - som vi inte kan köpa i affären. Vårt högsta mål måste vara - Mening med livet - allt annat vi gör får sin egen mening tack vare detta högre mål.

Finner vi inte detta högsta mål uppfattas det andra i livet ofta som meningslöst. Flera får livets mening genom sin tro på en Gud. För dom som inte är religiösa blir det en utmaning att skapa meningen med livet själva.

De flesta människor i dag nöjer sig inte med att tillfredsställa sina biologiska och materiella behov utan söker efter någon högre mening med livet. Vårt förhållande till döden (rädslor) är en viktig faktor för att finna meningsfullhet .

Finner vi Meningen med livet kan vi genom kärlek , respekt och kreativt arbete känna oss värdefulla som människor och inte bara utbytbara delar i ett maskineri.

Hur skapar du själv mening i ditt liv ?

Herr S!

Annons
Annons
Annons
Annons