Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vad är sant - och vad är "sanning"?

Svar till Bengt Borrs inlägg i Sydöstran måndagen den 13 november:
Tärnö • Publicerad 17 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Malin Eriksson, Destination Tärnö, ger svar på tal.
Malin Eriksson, Destination Tärnö, ger svar på tal.Foto: Privat

Vad är sant om Bengt Borr och hans ”sanningar”?

Vem är Bengt Borr och varför har han ett så stort behov att förminska Destination Tärnö, speciellt efter att affären upphävts?

Annons

Vi har tillsammans med vår advokat tagit del av mailkonversationer mellan Bengt Borr och kommunala tjänstepersoner samt politikerna Magnus Gärdebring och Bodil Frigren Ericsson.

Mailen som Bengt Borr skickat ger intrycket av en aktiv lobbyverksamhet som pågått sedan vi vann anbudet och de förlorade.

I Tärnöbolagets anbud ingår Bengt Borr som styrelse och ledningskonsult. Som känt förlorade de anbudsgivningen och har drivit en överklagansprocess i tre instanser under tre års tid.

Nu borde Bengt Borr vara nöjd, nu när köpet blev hävt, ändå har han stort behov av att uttrycka sin missunnsamhet och framföra falska anklagelser i media.

Jag har inget behov med att slänga mig med fina titlar men när Bengt Borr ifrågasätter min kompetens, så vill informera honom att jag är Högskoleutbildad ekonom med marknadsföring som inriktning.

Bengt Borr ifrågasätter vår statistik och vad han kallar obekräftade påståenden om utvecklingen av Destination Tärnö. Som de flesta bolag inom besöksnäringen är det en självklarhet att man mäter resultat och för statistik.

Vi har dessutom jobbat med kundenkäter som visat hur kunden hittat oss, vad de är mest nöjda med, om de är missnöjda och om det är något de saknar under sin vistelse hos oss.

Informationen från våra gäster har varit väldigt nyttig och har hjälpt oss att utveckla Destination Tärnö under dessa tre åren. Vi har haft en 500% ökning av antal övernattande gäster i vår verksamhet i jämförelse med år 1.

Vi har arbetat med sökoptimering, marknadsföring och försäljning genom bland annat annonsering på sociala medier såsom Google, Facebook och Instagram.

Förutom detta har vi samarbete med internationella bokningsbolag och agenter. Våra gäster från hela världen har delat sina bilder och rörligt material från sin vistelse på Tärnö, i olika sociala medier.

Annons

Utöver ovan har det dessutom skrivits fina artiklar om Destination Tärnö i medier såsom Sydöstran, BLT, Svenska Dagbladet, Hemmets Journal, Barometern, Reishonger med flera.

Ökning av internationella och nationella gäster som vi haft sista två somrarna är en tydlig indikation på att allt ovan har bidragit till att sätta Tärnö på kartan, långt utanför Blekinge.

”Ökning av internationella och nationella gäster som vi haft sista två somrarna är en tydlig indikation på att allt ovan har bidragit till att sätta Tärnö på kartan, långt utanför Blekinge.”
Malin Eriksson

Vi har jobbat strategiskt och utvecklat en hemsida med bokningssystem på tre språk.

Destination Tärnö vann det fina turismpriset för Blekinge och ska tävla nationellt och företräda Blekinge. Här är motiveringen:

Årets vinnare jobbar systematiskt med hållbarhet och för att skapa en magisk miljö som får gäster att strömma till från när och fjärran. Här är omtanken lika stor som lusten att ständigt utveckla idén om att leva “det goda livet” på naturens villkor. Destinationen är en hållbar 360° upplevelse av havsutsikt och skärgårdsliv med guldkant.

Bengt Borr påstår att vi bedrivit verksamhet som inte redovisats samt att vi inte heller har betalt arbetsgivaravgifter för våra anställda vilket är helt befängt och en allvarlig anklagelse, men framför allt ren och skär lögn.

Vi på Destination Tärnö bedriver vår verksamhet enligt svensk lagstiftning. Vi är anslutna till kollektivavtal och betalar sociala avgifter och skatter precis som sig bör. Under våra tre somrar har vi haft 30 personer på lönelistan som timanställda.

Vi bedriver vår verksamhet helt kontantfritt, alla våra intäkter sker via kortbetalning till vår bank. Det är ett modernt och digitalt samhälle vi lever i idag, inte som när Bengt Borr fortfarande fick, och hade sin licens kvar som revisor.

Vi arbetar med ett kassasystem som är integrerat till bokföringssystemet som i sin tur är kopplat till Skatteverket.

Gällande Bengt Borrs påstående kring färre bryggplatser, utebliven restaurangverksamhet, samt avsaknad av lokala hantverksbodar, har följande faktorer påverkat utfallet.

Annons

Det har inte skett någon minskning av antal båtplatser, det är fel. Självklart har stuggäster som bokat boende med önskemål om båtplats kunnat få det, det händer dock sällan att gästerna kommer med egen båt.

De få båtplatser vi förfogar över, är för dagsgäster som kan lägga till gratis och ta en tur på ön under två timmar för att sedan lämna plats till nästkommande båt.

Vi ansökte om bygglov för en förlängning av befintlig flytbrygga då vi har behov av fler båtplatser. I samma ansökan fanns planer på ett trädäck med sittplatser för restaurang.

Grannarna överklagade beslutet och konsekvensen blev utebliven restaurang samt inga fler båtplatser. Det innebar också att planen med tillfälliga hantverksbodar i anslutning till trädäcket försvann.

Det har funnits en plan och vilja att utveckla Tärnö för hyresgäster, Tärnöbor och alla besökare men flera överklaganden och utdragna rättsprocesser har stoppat mycket av den utvecklingen som var tänkt från början.

Låt oss titta på vad vi har gjort, vi har bland annat renoverat 4 sjöstugor interiört och exteriört, 2 lägenheter interiört, vi har renoverat ett servicehus med 6 duschar/toaletter, byggt naturgym, skapat Stinas Glasscafé utifrån ett förråd och röjt skog, möjliggjort plats, och byggt trädäck för fyra Glampingtält och mer därtill. Vi har renoverat Lärarbostaden interiört men inte till någon Sjökrog som var vår plan från början. Statistiken efter sommaren 2021 med restaurangverksamheten Franks Kabyss visade ett tydligt mönster att efterfrågan på mat/dryck efter kl 17 var liten.

De flesta gästerna besökte Franks Kabyss mellan kl 12 och 17. Därmed finns det inget underlag för att genomföra en omfattande byggnation från hyresfastighet till restaurang i Lärarbostaden.

Gällande Nyttjanderättsavtalet så togs detta fram med anledning av att köpet blev överklagat.

Avtalet gav Destination Tärnö möjligheten att driva uthyrningsverksamhet och påbörja utvecklingen av fastighetsbeståndet. Däremot har det aldrig varit tvingande att genomföra investeringar innan köpet trätt i laga kraft.

Destination Tärnö ser med stor nyfikenhet fram emot Gärdebrings agenda gällande Tärnös framtid, men vem vet, du kanske redan vet Bengt Borr?

Annons

Malin Eriksson, Tärnöbo

Annons
Annons
Annons
Annons