Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vad vill Ulf Kristersson?

Väljarna har vant sig vid att betrakta Ulf Kristersson som en bekymrad person. Oftast ser man honom med den där rynkan i pannan, som signalerar raka motsatsen till det motto han ville ha som partiledare.
Sverige • Publicerad 9 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
STOCKHOLM  20220303
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterade Moderaternas försvarspolitiska förslag under torsdagen. 
Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090
STOCKHOLM 20220303 Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) presenterade Moderaternas försvarspolitiska förslag under torsdagen. Foto: Claudio Bresciani / TT / Kod 10090Foto: Claudio Bresciani / TT

I sitt installationstal slog han nämligen fast att ”Sverige ska bli ett land för hoppfulla och att Moderaterna ska vara ett parti för hoppfulla”. Hur har det gått med den förhoppningen?

Man kanske skulle kunna få svar på detta från de 14 hoppfulla moderater som gick miste om en riksdagsplats i det första RD-valet med Kristersson som M-ledare. Så många mandat backade ju M 2018 i det valet.

Annons

Eller man kan se hur Moderaterna bara ökade sitt röstetal i kommunvalet i 132 av våra 290 kommuner, vilket gav en delad bronspeng. Konkurrenten Sverigedemokraterna på högerns ytterflank fick mer än fem procentenheter färre röster i kommunvalet i 196 kommuner – kanske en tröst för en del hoppfulla inom M.

Av de väljare som röstade på något av de borgerliga partierna i riksdagsvalet röstade 40 procent på ett annat parti i kommunvalet varav 62 procent på ett annat borgerligt parti. Det ser faktiskt ut som om bland borgerliga väljare andelen ökar som varken betraktar sig som höger eller vänster eller ”fel åsiktsblock”.

”Så nog borde Ulf Kristersson ha anledning till att fortsatt se bekymrad ut. Dels för att han tagit f-n i båten genom att så starkt förbinda sig med Sverigedemokraterna, dels för att hans parti ser ut att stå och stampa kring en dryg femtedel av väljarkåren.”
Lennart J Lundqvist

Så nog borde Ulf Kristersson ha anledning till att fortsatt se bekymrad ut. Dels för att han tagit f-n i båten genom att så starkt förbinda sig med Sverigedemokraterna, dels för att hans parti ser ut att stå och stampa kring en dryg femtedel av väljarkåren.

När det gäller väljaropinionen så finns det en joker i högerleden, nämligen KD. När t.o.m. en så rutinerad bedömare som GP:S Peter Hjörne menar att Ebba Busch ”är en person som aldrig viker ner sig” och dessutom ”har oförskämdheten att vara troende”, så borde Ulf Kristersson kanske oroa sig ännu mera.

Det ser ut som vore det bäddat för en ny ”Håtunalek” i sörmländska bygder i höstens val. Kanske borde Ulf Kristersson fundera över enigheten i partiet. Moderaterna är ju sällan nådiga mot ledare som inte lyckats så väl i ett val.

Moderatledaren har alltså anledning att se – om möjligt – ännu mer bekymrad ut. Men då kanske väljarna flyr, och går till en ledare som utstrålar optimism, glädje och trosvisshet?

Lennart J Lundqvist

Reds anm: ”Håtunaleken” 1306 var en del av den långvariga konflikten mellan Magnus Ladulås söner Birger, Erik och Valdemar om vem som skulle leda landet och som avslutades med ”Nyköpings gästabud” år 1317.

Annons
Annons
Annons
Annons