Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vansinnigt med klusterbomber till Ukraina

President Joe Biden sägs att ”under vånda” ha fattat beslutet att skicka klusterbomber till Ukraina. Vånda eller ej, men att förslaget ens uttalats är ett uselt betyg åt Försvarsalliansen Nato.
Internationell politik • Publicerad 11 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj.
Joe Biden och Volodymyr Zelenskyj.Foto: Evan Vucci

I nästan 20 år har röster höjts från många länder om förbud, däribland Sverige 2006. Vietnam, som har smärtsamma erfarenheter av dessa grymma och lömska bomber har varit drivande att FN ska förbjuda klusterbomber. Sedan 2008 har 120 länder undertecknat en internationell konvention mot användande av klusterbomber.

Enligt Pentagon (DN 9 juli) har de bomber man avser att skicka inte detonerat som de ska, äldre granater kan ha en felfrekvens på 14 procent. Är det en förmildrande omständighet? Ett flertal freds – och människorättsorganisationer har protesterat mot beslutet, även flera Natoländer. Peter Wallensteen knuten till Freds – och konfliktforskning vid Uppsala Universitet menar att ”den som försvarar sig ska se till att den har den högre moraliska plattformen”.

”Kvinnor för fred kräver att Sveriges regering å det skarpaste fördömer USA:s förslag”
Annons

Men lagt kort ligger, nu vet vi att det är så den civilrättsvidriga militära retoriken går inom Nato. Och det är en sådan krigsallians som Sverige så hett velat bli medlem i.

Kvinnor för fred kräver att Sveriges regering å det skarpaste fördömer USA:s förslag.

Kvinnor för fred

Ingalill Ek

Annons
Annons
Annons
Annons