Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Var tar alla tuppkycklingar vägen?

15 000! Varje dag, bara i Sverige! Vad kan det vara?
Kycklingar • Publicerad 23 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ägg: Det bästa är att låta bli.
Ägg: Det bästa är att låta bli.Foto: Stig-Björn Ljunggren

För 100 år sedan hade de flesta familjer sina egna hönor. De lade ägg och blev sedan kött. Efter hand blev gårdarna färre men större. Krav på billigare ägg och kött gjorde att aveln delades upp i två linjer. Dels de nättare värphönorna som avlades för att lägga många ägg och dels de snabbväxande kycklingarna med stora muskler, föregångare till dagens så kallade turbokycklingar.

Av de nyfödda kycklingarna är hälften honkycklingar och hälften hankycklingar. Tuppkycklingarna lägger inga ägg och är därför värdelösa i äggindustrin. De antingen gasas ihjäl eller mals ner levande direkt efter födseln.

”Tuppkycklingarna lägger inga ägg och är därför värdelösa i äggindustrin. De antingen gasas ihjäl eller mals ner levande direkt efter födseln.”
Ami Niglöv
Annons

I Sverige drabbar detta 15 000 tuppkycklingar varje dag. Det innebär 10 kycklingar i minuten, dygnet runt, året om.

Vad kan vi göra åt detta? Det finns redan könsbestämmande metoder för att undvika att tuppkycklingarna kläcks bara för att dödas, nu måste politiker och makthavare driva på för ett förbud mot massdödandet av tuppkycklingar.

Det bästa du själv kan göra är dock att helt välja bort äggen från tallriken. Det går utmärkt att baka och göra pannkakor utan ägg. Sök efter äggfria recept och upptäck en grön värld utan djurförtryck. När du byter ut äggen mot växtbaserade alternativ gör du även en bra insats för klimatet och din egen hälsa.

Ami Niglöv

Annons
Annons
Annons
Annons