Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Våra fattiga regioner

Våra regioner, som vi förr kallade landsting, har i huvudsak hand om sjukvården. Utmärkande för regionerna är att de är så fattiga. Nöjer vi oss med att jämföra Blekinge, Kalmar och Kronoberg är Blekinge i en klass för sig, i negativ mening.
Region Blekinge • Publicerad 4 juli 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Blekinge - dystra framtidsutsikter?
Region Blekinge - dystra framtidsutsikter?Foto: Johan Nilsson/TT

Förklaringarna till regionernas fattigdom är dels hävd. Man har sett efter hur andra regioner har gjort och gjort kringsvid likadant. Dels var det länge tillåtet att inte ta hänsyn till att de anställda en gång skall ha pension från arbetsgivaren. Man nöjde sig med att redovisa det hela som en ansvarsförbindelse, det som i praktiken var en skuld. Så får man fortfarande göra, vad gäller gamla synder.

Räknar vi med hela pensionsskulden är Blekinges Egna kapital minus 613 miljoner kronor. Region Kalmar har minus 115 miljoner, medan Kronoberg har plus 120 miljoner.

”Räknar vi med hela pensionsskulden är Blekinges Egna kapital minus 613 miljoner kronor. Region Kalmar har minus 115 miljoner, medan Kronoberg har plus 120 miljoner.”
Sune Håkansson
Annons

Förra året blev det ekonomiska utfallet hyfsat i alla de tre regionerna. Till en stor del berodde detta på att aktieinnehavet steg rejält i värde. Regionerna har placerat delar av pensionsskulden i aktier.

Just nu ser det illa ut för i år. Aktiekurserna faller. Förra årets vinster har raderats ut. Inflationen gör därtill att pensionsskulderna måste räknas upp. Det blir synnerligen svårt att nå nollresultat i år.

Svårast att bedöma är likväl vårdskulden. Många operationer har fått senareläggas. Det kommer att ta flera år att komma i kapp.

Ett extra dilemma är bristen på läkare och sjuksköterskor. Den bristen torde finnas kvar i många regioner, vilket delvis löses med dyra hyrläkare.

I Blekinge är det en svag allians som styr, på nåder från SD. Det intressanta är att i Kalmar bildar S, C och L en styrande majoritet.

Alliansen i Blekinge synes inte gå till val på att fortsätta samarbetet. Därtill har man fått alltför mycket kritik. Mest är det M, som fått skulden för de interna stridigheterna, för problemet med närakuten i Karlshamn, etc.

Just nu kan man spekulera i ett ”block” med SD, M och Kd, som ställs mot S, C och L. Då skulle det bli 27-27. Då ställs V utanför med sina 3 mandat, ty så vill C.

Min gissning är likväl: M finns inte kvar i ledningen efter valet.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons