Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vårdförbundets krav rimliga

Vårdkonflikten har nu pågått i en månad och eftersom arbetsgivarna, Sveriges Kommuner och Regioner, SKR och Sobona, de kommunala företagens organisation, vägrar att förhandla om Vårdförbundets krav på sänkt arbetstid.
Vårdkonflikten • Publicerad tisdag 09:20
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vårdförbundet har rimliga krav menar Vänsterpartiet i Karlskrona
Vårdförbundet har rimliga krav menar Vänsterpartiet i KarlskronaFoto: Björn Larsson Rosvall/TT

Anledningen är att SKR och Sobona valt att inte möta Vårdförbundets krav på en stegvis arbetstidsförkortning. Förslaget som ligger på bordet är att sänka arbetstiden med 75 minuter i veckan genom att dra bort 7,5 minut i början och slutet av arbetspassen.

Arbetsvillkoren blir bara sämre inom den offentliga sjukvården. Vårdpersonalen ska jobba fler nätter, fler helger och mer obekväm arbetstid.

Annons

De hårda arbetsvillkoren sliter ut vårdens personal som tvingas ta extrapass för kollegor som måste sjukskriva sig för att inte gå in i väggen. Vårdförbundet har satt ner foten och klargjort att deras medlemmar inte längre är beredda att lösa vårdens underfinansiering med sin hälsa.

”De hårda arbetsvillkoren sliter ut vårdens personal som tvingas ta extrapass för kollegor som måste sjukskriva sig för att inte gå in i väggen. Vårdförbundet har satt ner foten och klargjort att deras medlemmar inte längre är beredda att lösa vårdens underfinansiering med sin hälsa.”
Vänsterpartiet i Karlskrona

Konflikten startade försiktigt med en övertidsblockad som snabbt visade hur beroende vården är av påtvingad övertid. Men arbetsgivarna struntade i det och vägrade att förhandla.

Nu tar Vårdförbundet till strejk för att tvinga fram en långsiktig arbetstidsförkortning så deras medlemmar skall klara av att arbeta fram till pensionen. Inte veta när man skall sluta för dagen eller om man måste ta ett dubbelpass sliter sönder vårdpersonalen.

Förra året arbetade Vårdförbundets medlemmar övertid som motsvarade 2000 heltidsanställda. Många inom vården har tvingats gå ner till deltid för att överhuvudtaget orka jobba kvar inom yrket.

Vårdförbundets krav på att medlemmar skall kunna gå hem när arbetsdagen är slut och slippa bli jagad av arbetsgivaren med telefonsamtal på söndagsmorgon är rimliga.

Vänsterpartiet stödjer vårdförbundet fullt ut och kräver att den politiska ledningen för Sveriges Kommuner och Regioner börjar förhandla utifrån Vårdförbundets krav om rimliga arbetstider och arbetsvillkor.

Vänsterpartiet i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons