Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vårdslöst uttalande av ÖB

Överbefälhavare Micael Bydéns uttalande ”svenska folket måste mentalt förbereda sig för krig” under Folk och Försvars dagar i Sälen 2024, kommer att gå till historien som allt mellan vårdslöst, skrämmande och ansvarslöst.
Krigshot • Publicerad 20 januari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén får kritik för sina uttalanden under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.
Överbefälhavare, ÖB, Micael Bydén får kritik för sina uttalanden under Folk och försvars rikskonferens i Sälen.Foto: Pontus Lundahl/TT

Att högste befälhavare i Försvarsmakten kastar ur sig något sådant till medborgarna är något oerhört. ”Man leker inte med ordet krig” kommenterade en korrespondent från finska Yle. Med Finlands historia i minnet vet hon vad hon talar om och vet vilken tyngd och allvar ordet har.

Peter Wallensteen, senior professor i Freds-och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger i en intervju (Upsala Nya Tidning 10/1) ”ett sådant uttalande kräver en tydligare förklaring, vad är hotfullt just nu”? Han refererar till filmen om Dag Hammarskjöld och ”hans styrka att få krigförande parter att prata med varandra för att på det viset kunna förhandla om fred”.

”Att högste befälhavare i Försvarsmakten kastar ur sig något sådant till medborgarna är något oerhört”
Ingalill Ek, Kvinnor för fred
Annons

Om det verkligen hade varit fara å färde, då hoppas vi att Bydén, i kraft av sitt ämbete och ansvarsfulla position hade sagt till svenska folket ungefär ”om vårt land utsätts för hot kommer vi att lägga all vår kunskap och kraft på att undvika väpnad konflikt. Vi kommer att med samtal och diplomati göra allt vad som står i vår makt att skydda Sverige från aggressiva handlingar. Endast i yttersta nödfall och som sista utväg kommer vi att avvärja hotet med militära medel”. Är det att hoppas för mycket?

Ingalill Ek, Kvinnor för fred

Annons
Annons
Annons
Annons