Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Varför får vi inte veta kostnaderna?

Upphävandet av försäljningen av fastigheterna på Tärnö har varit omdiskuterat i media. I kommunfullmäktige återremitterade vi (skickade tillbaka) ärendet för att en risk-, kostnads- och konsekvensanalys skulle tas fram. Den analys som har lämnats in till kommunstyrelsen den 24 oktober visar inte det som vi begärde skulle finnas med.
Karlshamn • Publicerad 24 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) i talarstolen under kommunfullmäktige i Karlshamn. Nu får han kritik av Socialdemokraterna för att skapa o-ordning.
Kommunalrådet Magnus Gärdebring (M) i talarstolen under kommunfullmäktige i Karlshamn. Nu får han kritik av Socialdemokraterna för att skapa o-ordning.Foto: Johan Hultgren

Det finns inga siffror överhuvudtaget, förutom vad det kommer kosta att genomföra försäljningen. Det beslutet är ju redan fattat, det M, KD och SD nu vill göra är att upphäva det beslutet. Då vill vi givetvis veta vad det kommer att kosta kommunen att upphäva avtalet i form av skadestånd, ersättning för investeringar som är redan är gjorda och andra eventuella kostnader.

Det är inte en tjänsteperson som har sammanställt den här analysen och den är inte underskriven av någon alls och kunde inte föredras när vi begärde det. I alla andra tjänsteskrivelser är den undertecknad för att man ska kunna ställa frågor. På sittande möte fick vi veta att det är den politiske sekreteraren för Moderaterna som har sammanställt den, vilket vi så klart inte kan lita på är en opartisk analys. Och varför stod inte den politiske sekreterarens namn med? Var det för att man ville komma undan med att det är en partipolitisk skrivelse som tagits fram till ett kommunstyrelsesammanträde?

Annons

Vi ville veta prislappen och konsekvensen av ett beslut att inte sälja kommunens fastigheter på Tärnö. Det kunde vi begära tack vare demokratin då vi kunde begära en minoritetsåterremiss vid senaste sammanträdet i kommunfullmäktige. De demokratiska verktygen ska respekteras, inte köras över och jobbas runt för egen vinning.

Moderaterna gick till val på att skapa ordning och reda i Karlshamns kommun. De tyckte att vi socialdemokrater hade för dåliga underlag när vi fattade beslut. Nu styr de själva och inte nog med att vi får underlagen precis innan mötena börjar, vi får också underlag som är så bristfälliga att de aldrig skulle släppts igenom till att börja med.

”M gick till val på att lova väljarna ”ordning och reda” men det de lyckas skapa är ”o-ordning och oreda””
Socialdemokraterna i Karlshamn

Vi må vara oense om mycket rent ideologiskt, men att de demokratiskt valda ska få tid att läsa in sig på vad de fattar för beslut trodde vi nog ändå att alla var överens om. Att en oppositions främsta verktyg – minoritetsåterremiss – ska respekteras trodde vi nog också att alla var överens om. Inte att det kommer en analys som är partipolitisk och sen driva igenom frågan.

Cirka ett år efter valet kan vi konstatera att det inte är mer ordning och reda i den här kommunen. Avtal upphävs, byggnationer avbryts så skadestånd får betalas, skolor byggs inte som tänkt enligt plan utan man sänker istället skatten. De som styr kommunen (SD, M och KD) tar beslut utan att veta vad det kommer kosta i slutändan för att partipolitiska principer går före fakta. M gick till val på att lova väljarna ”ordning och reda” men det de lyckas skapa är ”o-ordning och oreda”.

Socialdemokraterna i Karlshamn

Annons
Annons
Annons
Annons