Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Varför flera från Nelson Garden i Sparbanken?

När VD:n Martin Borgström för Nelson Garden - ett företag, specialiserat på fröer och trädgårdsprodukter - åker till Sparbanken i Karlshamn för att fatta klubban vid bankstyrelsens möten, kan hans vicedirektör, Daniel Lundberg, också ta plats i bilen. Denne har nämligen också fått en styrelsepost i banken. Alltså de två högsta cheferna från samma företag i den anrika och lönsamma sparbanken.
Karlshamn • Publicerad 8 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Mångsidig smak från äpplen från samma träd?
Mångsidig smak från äpplen från samma träd?Foto: NIKLAS LARSSON

Men tvärtemot sparbanksrörelsens folkliga och lokala förankring i den egna bygden, företräder de båda nämnda styrelseledamöterna ett företag utanför Karlshamns kommuns gränser. Nelson Garden är nämligen stationerat i Tingsryd i Småland, men har en mindre godsmottagning i Granefors, och finns därmed även utanför Blekinges länsgränser Men inte nog med detta: företaget är därtill utlandsägt, varför Borgström och Lundberg dagligen arbetar för att maximera vinsten till ägarna, som finns i Norge. Nelson Gardens chefer är dessutom, enligt uppgifter, gamla kompisar och utgör också, tillsammans med bankens VD, Per Richardsson, en informell ledningstrojka i banken.

Borgström säger dock att han och hans vicechef bara är vänner. Båda är bosatta i Karlshamn.

Annons

Redan i mitten av 1800-talet växte sig sparbanksrörelsen stark i vårt land. Sparbankerna kom till för att motverka dåtidens misär och fattigdom och har starkt ideella grunder - och skall ha lokal och folklig förankring. Sparbanken skall vara folkets bank. Privata vinstintressen skall inte finnas. Ekonomiska överskott ges tillbaka, som det heter, till bygden. Sparbanken i Karlshamn, som grundades 1829, försummar aldrig ett tillfälle att påminna om detta och sin lokala förankring. Därför är också de enskilda styrelseledamöternas geografiska rekrytering viktig, liksom deras yttersta ansvar för avgörande beslut och bankens skötsel är fundamentalt. Detta för att undvika tjänstemanna- och toppstyrning. Valberedningen i Karlshamn har enligt sin egen policy att "beakta att styrelsen som kollektiv vid var tid, innehar tillräcklig expertis, erfarenhet, kompetens och förståelse för bankens verksamhet och inriktning".

”Sparbanken i Karlshamn, som grundades 1829, försummar aldrig ett tillfälle att påminna om sin lokala förankring”
Bengt-Olof Dike

Dåvarande ordföranden i valberedningen, Fredrik Hermansson, går också i god för att nyrekryteringen av Daniel Lundberg i fjol (Borgström valdes då också till ordförande i bankstyrelsen) följer lagkraven på styrelseledamöter i bank- och finansieringsrörelse (Lag 2004:297) men undviker svara på frågan varför två personer från samma företag, tillika chefer där, har värvats. Bankens hemsida betonar ju att styrelsen skall ha en "ändamålsenlig sammansättning" och att ledamöterna skall besitta "mångsidighet och bredd" Men utan att ifrågasätta Borgströms och Lundbergs lagstadgade kvalifikationer måste följande fråga ställas:

Kan två äpplen från samma träd ge mångsidiga och breda smakupplevelser?

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons