Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Varför vågar ingen nämna det uppenbara?

Angela och Kalle Sandström utbrister i en insändare den 29 maj att ”Vi i Blekinge måste bli fler”. Samtidigt hävdar de att undertecknad sagt att det inte spelar någon roll om vi blir fler eller ej. Så är det inte. Jag vet av erfarenhet att det inte är roligt om exempelvis skolor måste lägga ner på grund av vikande elevantal. Det är även sorgligt att se restauranger eller affärer slå igen om kundantalet minskar.
Skatteutjämning • Publicerad 1 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Anders Englesson svarar Angela och Kalle Sandström om vad som ger ökade skatteintäkter.
Anders Englesson svarar Angela och Kalle Sandström om vad som ger ökade skatteintäkter.Foto: Johan Hultgren

Anledningen till vårt inlägg var en enkät som Sydöstran genomförde till Blekinges kommunpolitiker gällande invånarantalet i Blekinge. Det var två saker i denna som vi reagerade på.

Den första var missuppfattningen att fler invånare automatiskt gör att kommunen blir rikare.

Annons

Det svenska utjämningssystemet har inte som syfte att skapa ekonomisk tillväxt. Snarare syftar det till att hela landet ska leva.

Systemet har flera delar. De två viktigaste är inkomst- respektive kostnadsutjämningen. Den ena är till större delen finansierad med statliga pengar medan det andra är en omfördelning mellan kommunerna i landet.

Inkomstutjämningssystemet kan mycket väl göra att många låginkomsttagare i en kommun resulterar i bidrag från systemet medan många höginkomsttagare resulterar i att kommunen måste betala in.

Kostnadsutjämningens grundtanke är att alla kommuner ska ha samma ekonomiska förutsättningar genom Robin Hoods princip.

Det andra vi vid köksbordet vände oss emot i enkäten var att ingen av de tillfrågade politikerna nämnde den enda företeelse som under mycket lång tid varit helt avgörande för befolkningstillväxten – invandringen från andra länder.

”Ingen av de tillfrågade politikerna nämnde den enda företeelse som under mycket lång tid varit helt avgörande för befolkningstillväxten – invandringen från andra länder”
Anders Englesson

Det mest uppseendeväckande svaret gav Louise Erixon (SD) i Sölvesborg. Hon ville inte ha ”skattesvaga invandrare” till Sölvesborg. Genom sitt yttrande visar hon dels att hon inte begriper hur fördelningssystemet fungerar men framför allt visar hon att hon inte förstått att den svenska välfärden är beroende av invandring. Hade Sverige inte tagit emot flyktingar i den omfattning vi gjort hade landet haft stor brist på läkare, sjuksköterskor, undersköterskor, städare, busschaufförer, lastbilschaufförer etc, etc.

Det märkliga är egentligen inte att Erixon inte förstått. Hennes politiska existens är ju helt beroende av att inte förstå detta. Det märkliga är att ingen annan politiker nämnde elefanten i rummet. Lika märkligt är det att paret Sandström verkar vara blinda för densamma.

Har alla politiker i Blekinge blivit så populistiska att man inte ens vågar nämna de positiva effekterna av ett solidariskt agerande gällande människor på flykt?

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons