Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vargens dag idag

Vargen har det sorgligt nog inget vidare i Sverige.
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vargens dag idag den 4 februari. Här en varg på Österlen.
Vargens dag idag den 4 februari. Här en varg på Österlen.Foto: Mark Hanlon

Sverige är ett av de länder i Europa som sticker ut vad gäller bristande skydd av vargen. Här uppger ansvarig myndighet att vargen har gynnsam bevarandestatus då antalet når upp till ca 300 vargar, vilket egentligen är en absolut miniminivå för en livskraftig vargstam och gör den mycket sårbar.

Trots det sker licensjakt varje år. Detta för att tillfredsställa jägarorganisationerna. Ändå tjuvjagas det och ytterst få blir dömda för detta allvarliga brott. Varghatet går så långt hos vissa jägare att de inte drar sig för att med skoter förfölja vargar och plåga ihjäl dom.

Annons

När svenska folket tillfrågats om de vill att vargen ska finnas i Sverige så har en majoritet svarat ja och det gäller även på landsbygden.

”När svenska folket tillfrågats om de vill att vargen ska finnas i Sverige så har en majoritet svarat ja och det gäller även på landsbygden.”
Hélène Nordin

Många är de länder i Europa där vargantalet är högre än hos oss. I det tätbefolkade Tyskland t.ex. beräknas det finnas ca 1000 vargar och där ges de totalt skydd i enlighet med art- och habitatdirektivet. I Spanien finns va 2000 vargar och där är vargen fredad. I Slovakien, som är en tiondel så stort som Sverige, finns minst 300 vargar och där fridlystes vargen 2021.

Det är verkligen dags att vargen även hos Naturvårdsverket och länsstyrelserna ses som värdefull då den spelar en viktig roll för att upprätthålla ett friskt ekosystem.

Hélène Nordin, miljöpartist.

Annons
Annons
Annons
Annons