Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Värna den svenska arbetaren

Under åren i opposition har högerpartierna lagt en rad motioner som kraftigt skulle försämra både vardagen och arbetslivet för svenska arbetstagare.
Konsekvens • Publicerad 10 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Morgan Nyberg, 
Byggnads
Morgan Nyberg, ByggnadsFoto: Ulrika Bergström

Strejkrätten, skyddsombuden och a-kassan är bara några av de saker som kommer hamna i skottgluggen vid ett eventuellt maktskifte.

Som företrädare för ett fackförbund kommer jag aldrig berätta för folk vad de ska rösta på.

”Men alla som går till valurnorna i Blekinge Län i morgon söndag den 11 september, förtjänar att få veta vad partierna faktiskt driver för politik.”
Morgan Nyberg, Byggnads
Annons

Men alla som går till valurnorna i Blekinge Län i morgon söndag den 11 september, förtjänar att få veta vad partierna faktiskt driver för politik. Och vad som riskerar förhandlas bort när partierna ska sätta sig ner efter valdagen.

Alla säger sig värna den svenska arbetaren och vill ha dennes röst. Men synar man högerpartiernas politik finner man det ena arbetarfientliga förslaget efter det andra:

– Ersätta de fackliga skyddsombuden med myndighetsbyråkrater.

Det säger sig självt att Arbetsmiljöverket med några hundra personer anställda totalt, aldrig kan ersätta de över 1500 regionala skyddsombud som finns i Sverige idag.

Framför allt inte med tanke på att myndighetens anslag rutinmässigt sänks när borgerliga partier ska presentera sina budgetar. Resultatet skulle bli färre kontroller och farligare arbetsplatser.

– Inskränka den grundlagsskyddade strejkrätten och hindra möjligheten till sympatiåtgärder.

Att angripa den grundlagsskyddade strejkrätten, som svenska arbetare kämpat och t.o.m. dött för att få på plats, är en attack mot den svenska modellens kärna och den svenska arbetstagarens kanske viktigaste rättighet.

– Sänka A-kassan

Att sänka A-kassan när en lågkonjunktur står för dörren vore inte bara ett slag i magen på de som riskerar förlora sina jobb. Det är dessutom ett samhällsekonomiskt självmål som försätter folk i fattigdom och minskar den inhemska efterfrågan och konsumtionen.

– Återinföra Lex Laval

Annons

Och därigenom ge utländska företag en möjlighet att dumpa löner och villkor, vilket i förlängningen konkurrerar ut svenska seriösa bolag.

Vi måste utgå ifrån att flertalet av dessa beslut blir verklighet om högerblocket får majoritet efter valet. Särskilt eftersom man börjat förhandla bort både arbetsmarknadsprövningen och den höjda a-kassan, redan innan valet är avgjort. Konsekvenserna för arbetare i Blekinge Län år knappast att överdriva.

Det finns många anledningar till att man väljer att rösta som man gör. Allt vi begär är att våra medlemmar ska få göra informerade val. Synar man högerpartiernas politik kan man bara landa i en slutsats:

För den som värnar arbetstagarnas och de fackliga organisationernas inflytande på arbetsmarknaden är och förblir en högerregering ett uselt val.

Morgan Nyberg, Ordförande i Byggnads Småland Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons