Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vart är vi på väg?

Vart är vi på väg? Frågan är i högsta grad relevant och aktuell.
Region Blekige • Publicerad 16 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett päron, åtminstone när Region Blekinge har fullmäktige ...
Ett päron, åtminstone när Region Blekinge har fullmäktige ...Foto: Stig-Björn Ljunggren

Man kan förledas till att tro att detta handlar om det populära TV-programmet ”På Spåret”, men nej det gör det inte. Det handlar i stället om en debatt i Region Blekinges fullmäktige om att man i nämnda region vill införa tolkavgift vid besök på en vårdinrättning.

Den styrande majoriteten (SD, M och KD) fick under debattens gång många kloka och i högsta grad relevanta frågor och inspel från en enig opposition (S, C och V) om riktigheten av att införa dessa tolkavgifter. Men de styrande valde att helt frekvent undvika att svara, misstolka eller missförstå. Man gick upp i talarstolen och svarade ”päron” i stället för ”äpple”.

”Den styrande majoriteten (SD, M och KD) fick under debattens gång många kloka och i högsta grad relevanta frågor och inspel från en enig opposition (S, C och V) om riktigheten av att införa dessa tolkavgifter. Men de styrande valde att helt frekvent undvika att svara, misstolka eller missförstå. Man gick upp i talarstolen och svarade 'päron' i stället för 'äpple'.”
Thomas Svensson
Annons

Det hade varit klädsamt om man ”dragit ner byxorna, pröjsat sina 300 spänn och bett om tolkhjälp” för att förstå frågorna. Men det gjorde man inte. Man travade på i ”ullsockorna” och orerade om att man även idag betalar olika avgifter vid besök på vårdinrättningar i Sverige.

Ja, visst gör man det, beroende på vilken service och taxa man väljer att ha i en kommun eller region. Det kan handla om allmänvård eller specialistvård i en region eller VA-taxa, fiber eller sophämtning i en kommun och detta beror på att vi har något som heter kommunalt självstyre. Det innebär att regioner och kommuner kan välja vilken avgift man tar ut för sin service till invånarna. Men det är ju inte det frågan handlar om här.

Här handlar det om att heter du Nisse eller Svea så betalar du en lägre avgift. Men råkar du heta Muhammed eller Batol och inte fullt ut har lärt det svenska språket i tal och skrift, ska du straffas med en extra avgift på 300 kronor vid ditt besök hos vårdgivaren. Hur harmoniserar detta med svensk lagstiftning, med likställighetsprincipen, patientsäkerheten eller Hälso- och sjukvårdslagen?

Jag kan avsluta detta inlägg med ett exempel, om Samir. Född i forna Jugoslavien och som med sina föräldrar flydde Balkankriget på tidigt 90-tal och hamnade i det land de hört så mycket gott om; ”konungariket Sverige”.

Familjen bosätter sig på en ort någonstans i Sverige och Samir får många vänner i sitt nya hemland Sverige.

Samir, som är en smart och intelligent ung man, avslutar skolan med höga betyg och blir sen professor i hjärnkirurg och får arbete på ett stort sjukhus.

Men efter många års arbete tvingas han avsluta sin karriär efter en svår och elakartad stroke, och drabbas så illa att han till och med tappar sitt svenska språk. Han kommer att återfå talförmågan men det språk han får tillbaka, är sitt förra hemspråk serbiska.

Är det då riktigt att Samir ska bestraffas med en extra avgift vid sitt besök hos sin vårdgivare? Det tycker Blekinges regionstyre SD, M och KD. För människor som Samir ska ha lärt sig svenska efter så många år i Sverige.

Detta är på riktigt, detta händer i Sverige idag. Man tror inte att det är sant, men det är det. Jag var själv där och lyssnade på debatten.

Thomas Svensson

Stolt Socialdemokrat från Kallinge och förtroendevald i Region Blekinge.

Annons
Annons
Annons
Annons