Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Väst begår ett gigantiskt misstag

Det kan i dessa mörka dagar, vara värt att påminna om att de flesta av våra stora aktuella problem beror på politiska beslut fattade av svenska politiker.
Misstag • Publicerad 16 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ulf Kristersson och Magdalena Andersson har också del i ett haveri menar insändarskribenten.
Ulf Kristersson och Magdalena Andersson har också del i ett haveri menar insändarskribenten.Foto: Claudio Bresciani/TT

Hade vi reagerat på ett annat sätt mot Ryssland så hade vi inte haft några höga energipriser, väldigt liten inflation, mycket lägre matpriser och räntor och lägre krigsrisk. Tyvärr sitter nu Sverige i knäet på Bryssel och Vita Huset utan egen röst.

En annan konsekvens av kriget är att vår viktigaste handelspartner Tyskland, håller på kollapsa som industrination pga av energikrisen som bland annat sprängningen av Nord Stream är en del av. Den energikris som Tyskland nu går igenom, beror på galna tidigare politiska beslut och inte bara kriget i Ukraina förstås men påverkar Sverige mycket.

Annons

Innebär det att jag stödjer Rysslands anfall mot Ukraina? Nej det gör jag så klart inte. Men det fanns alternativ till den tragedi vi nu tvingas genomlida.

”Innebär det att jag stödjer Rysslands anfall mot Ukraina? Nej det gör jag så klart inte. Men det fanns alternativ till den tragedi vi nu tvingas genomlida.”
Baronen

Väst gör nu ett av de största politiska felsteg som gjorts i modern tid. Den erfarne svenske fredsmäklaren Hans Blix delar helt min analys. Det finns enligt Hans Blix, INGET som tyder på att Putin vill återupprätta det ryska imperiet.

Jag tycker som Hans Blix, att det är en gigantisk säkerpolitisk felanalys av Väst kring Rysslands ambitioner. Nu är Sveriges och EUs och USAs entydiga bild att Ryssland är på marsch mot Europa och återta de länder som låg under Sovjets paraply. Detta är ett enormt feltänk, dirigerat från USA och de krigshökar som ständigt vill ha in USA i nya krig. Återigen är Sverige tyvärr indraget i USA:s planer. Risken för kärnvapenkrig har ökat på ett oroväckande sätt och nu med Sverige som spelplan.

Det finns absolut inte ett bevis på att Ryssland har dessa aggressiva ambitioner att gå vidare. De klarar ju inte ens av att bryta igenom Ukrainas front.

Denna gigantiska felanalys håller nu på göra vårt fredliga Österjöhav till ett militariserat hav. Amerikanska trupper flyttar nu in på svensk mark Kärnvapenbestyckade fartyg från USA och Storbritannien, kommer framöver att regelbundet lägga till i svenska hamnar. Ryssland kommer klart rikta sina robotar mot Sverige i större utsträckning som resultat av av Nato/USA flyttar in i Sverige. Allt detta sker utan politisk debatt och analys av säkerhetsläget. Ytterst tragiskt.

MEN kom ihåg att detta är politiska beslut av svenska politiker som gett oss en militarisering av Sverige och Östersjön. Dessutom energikris, höga matpriser och höga räntor. Det fanns ett alternativ. Man hade kunnat agera som när Ryssland agerade i Georgien 2008. Man kunde protesterat och markerat att Ryssland inte har rätt gå in i östra Ukraina och fryst konflikten.

Ofta har konflikter av detta slag en historia i modern tid och är ofta komplexa och inte helt ovanliga när gamla allianser och stater bryts upp som skett på flera ställen efter Andra Världskriget. Konflikten i Kosova är också ett levande exempel. Men krig måste undvikas in i det längsta.

Vad Väst missar är dynamiken hos stormakter. Det finns en stark självbild hos stormakter som alla måste förhålla sig till. Oavsett vad man tycker om det. Kongressen i USA eller Duman i Moskva kräver att landets ledare agerar när landet hotas. Att leva i skuggan av en stormakt har alltid ett pris. En president överlever inte om man inte visar styrka.

Det gäller USA, Kina men även Ryssland. Det är inte så att USA skulle agera på något annat sätt än vad Ryssland gör om USA skulle se avtal hos sina grannländer där de låter Kina eller Ryssland placera robotar längs södra eller norra gränsen. Jag garanterar att de ALDRIG skulle acceptera detta.

Det är därför rena fantasier hos Västs politiker att någon liberal ledare skall ta över i Kreml. Det är ju så naivt så man baxnar.

Annons

USA älskar provocera och starta krig. Det har vi sett senaste decennierna. De startar krig och lämna förstörelse och kaos och hundratusentals döda efter sig, gång på gång. Afghanistan, Libyen, Irak, Vietnam är några exempel. USA lyckas aldrig med något mer än att skapa förödelse. Nu är de på väg dra in Ukraina i samma katastrof.

Vi har ökad krigsrisk, matbrist och ekonomisk kris i världen och Europa efter denna historiska felanalys. Ulf Kristersson och Magdalena Andersson har också del i detta haveri.

Baronen

Annons
Annons
Annons
Annons