Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Växtbaserat viktig pusselbit

Slutreplik till Christopher Larsson inlägg i Sydöstran den 6 juni:
Karlskrona • Publicerad 12 juni 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De yngre borde äta mer frukt och grönt.
De yngre borde äta mer frukt och grönt.Foto: Lennart Magnusson

Slutreplik Christopher Larsson 6/6

Ja du, Christopher, en sak kan vi vara överens om: vi är inte överens. Du säger att du är medveten om mina argument gällande klimatet. Problemet är att du inte bryr dig om dem och därmed skapar en mycket osäker framtid för såväl mina barn som för dina egna.

Annons

Att kalla det ett experiment att byta ut det animaliska proteinet mot ett växtbaserat vid en enda lunch i veckan är väl lite väl magstarkt.

Idag äter genomsnittssvensken dubbelt så mycket kött som för 50 år sedan, att lära eleverna hållbara alternativ är en del i undervisningen. I läroplanerna betonas att hållbar utveckling ska genomsyra all undervisning, där är omställningen till en mer växtbaserad kost en avgörande pusselbit för planetens framtid.

Livsmedelsverkets undersökningar visar också att ungdomar äter alldeles för lite frukt och grönt och ser att intaget måste åtminstone dubbleras, för både ungdomars hälsa och för miljön.

Många barn och ungdomar har idag, med all rätta, klimatångest. Det bästa är då att få konkreta verktyg att hantera den med. Viktigt då är att skolan pratar om hur vi kan bromsa klimatkrisen, en viktig del är vilken mat som serveras i matsalen. Här måste vi arbeta på kommunal nivå såväl som på riksnivå.

Att ta hand om våra kommuninvånare på bästa sätt går hand i hand med detta. Vi går mot den kanske varmaste och torraste sommaren någonsin, låt oss agera innan det är för sent.

Ami Niglöv

Annons
Annons
Annons
Annons