Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Replik: Vem är det som är oansvarig?

Maria Persson (C) svarar här på inlägg i kulturhusdebatten från Bengt Jönsson (KD) och Sophia Ahlin (M). Här finns Maria Perssons ursprungliga inlägg i debatten.
Karlskrona • Publicerad 5 januari 2023 • Uppdaterad 6 januari 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hattholmen, Karlskrona. Platsen där Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vill bygga kulturhus.Foto: Christian Hylse

Vad skönt att vi är överens på en punkt, att Karlskrona förtjänar ett kulturhus. Det tog några år innan vi satte ner foten om placeringen men sedan 2014 har vi enats om Stortorget ... Tills dess att KD och SD år 2022 kom på att de borde klämma fram ett gemensamt vallöfte – ett Kulturhus på Hattholmen.

Så ja, det är väl klart att jag blir orolig och vill ha svar på vilken sväng Karlskronaalliansen tänker ta i denna fråga.

Annons

Kommer kulturhuset gå samma tragiska öde som Expo25 som ni har kastat i papperskorgen? Ett framtidsprojekt som var efterfrågat av många, med syftet att utveckla och stärka Karlskronas attraktionskraft. Redan nu ser vi konsekvenserna av ert agerande.

Herr Jönsson tycker det är oansvarigt att låna pengar för att bygga ett kulturhus. Hur hade du tänkt finansiera det hela? En spelvinst på lotto eller hästar? Ditt svar visar bara att kultur inte får kosta. Du kommer snart upptäcka att inget är gratis och att det kostar oavsett om kommunen bygger det eller om vi hyr av någon som byggt det. Att investera i något som har ett långsiktigt värde för en kommun är att ta ansvar.

”Jag har inga problem med att förvalta vårt Världsarv på ett klokt sätt men att enbart satsa på det hjälper inte Karlskronas utveckling. Det finns så mycket mer Karlskrona kan erbjuda våra medborgare och turister.”
Maria Persson (C), kommunfullmäktigeledamot Karlskrona

I dagsläget har vi en tomt på Stortorget som vi kan börja arbeta med. Nej, då väljer ni istället skippa det och satsa på Hattholmen. Ett gigantiskt investeringsprojekt inte minst med omfattande infrastrukturinvesteringar och sanering av hela området. Det om något är oansvarigt och ett stort slöseri med medborgarnas pengar.

Precis som jag skrev i min insändare är det viktigt att vi tar hänsyn till övrig byggnation på torget och att vi gör det i etapper med hänsyn till det ekonomiska läget. Det viktigaste är att inte tappa fart utan fortsätta det arbetet. Kom vidare, ta upp dialogen med Länsstyrelsen och UNESCO. Det går att hitta lösningar. Världsarvet och Kulturhuset får inte stå som motpoler.

Jag har inga problem med att förvalta vårt Världsarv på ett klokt sätt men att enbart satsa på det hjälper inte Karlskronas utveckling. Det finns så mycket mer Karlskrona kan erbjuda våra medborgare och turister. Tyvärr har nu det gamla Postenhuset blivit en dyster och tråkig plats på Stortorget som varken bidrar positivt till en levande stadskärna eller upplevelsen av Världsarvet.

Sen 2014 har vi jobbat aktivt med att få till ett kulturhus på torget. Det har varit många turer på vägen – två steg fram och ett tillbaka – men att ge upp har aldrig varit ett alternativ. Det kulturhuset nu tampas med är ju att ni i Karlskronaalliansen uppenbarligen inte är helt överens utan spretar rejält åt olika håll.

Men min förhoppning är att ni ska enas och att det arbetet som vi gjort hittills inte dumpas och begravs av er. Karlskrona behöver ett Kulturhus med ett rikt innehåll där ett bibliotek konsthall mötesplats och inte minst ett världsarvscenter ingår.

Maria Persson (C), kommunfullmäktigeledamot Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons