Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vem ska vi tro på?

Natodebatten om ett svenskt medlemskap blir alltmer förbryllande.
Säkerhetspolitiken • Publicerad 5 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Har utrikesminister Ann Linde  rätt?
Har utrikesminister Ann Linde rätt?Foto: Fredrik Sandberg/TT

En efter en av kända S-koryféer – alltifrån Pierre Schori till Ulf Dahlsten – träder fram med budskapet att inte fatta beslut nu. ”Ge det tid, ge det tid”, manar den förstnämnde, naturligtvis (som hans fränder) med förhoppningen att ett långt tidsperspektiv skall mynna ut i ett nej.

På söndagskvällen fastslår den socialdemokratiska utrikesministern Ann Linde i TV:s Agenda bestämt, att ett nytt säkerhetsläge råder, medan en politisk chefredaktör på Sydöstran i Karlskrona meddelat läsekretsen att så ej är fallet.

Annons

Har den sistnämnde inte noterat att det pågår ett anfallskrig i Sveriges närhet och att ryska flygplanskränkningar sker mot Sverige? Den senaste för några dagar sedan utanför Blekinge.

Ja, vem skall vi tro på egentligen? Utrikesministern med all den information, som en sådan ”excellens” har? Eller redaktören i Blekinges näst bästa kommun som hävdar att säkerhetsläget är oförändrat?

Kan vi vanliga dödliga, som med stort intresse dagligen försöker ta del av bådas åsikter, få ett vänligt råd? Ytterst handlar ju sakfrågan om vår och Sveriges säkerhet.

Bengt Olof Dike

Stig-Björn Ljunggren svarar direkt:

Givetvis är det Sydöstran som har rätt. Åtminstone utifrån tillgänglig information - om utrikesministern sitter på uppgifter som vi andra inte har tillgång till ska jag dock låta vara osagt.

Att ryssarna kränker svenskt luftrum är inget nytt. Om de slutade göra detta vore det däremot en nyhet.

När det gäller det säkerhetspolitiska läget kan vi påminna om Försvarsberedningens betänkande från 2014 där de bland annat skrev att ”vår syn på Rysslands politiska intentioner måste förändras och därmed även vår syn på den säkerhetspolitiska utvecklingen i vår del av världen”.

Så smällen nu, 8 år senare, är egentligen ingen överraskning.

Stig-Björn Ljunggren, politisk chefredaktör Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons