Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vi behöver mer mod i politiken!

För några veckor sedan avslutades en valkampanj med valet till Europaparlamentet. Trots intensivt arbete från de politiska partierna och en god bevakning av media valde nästan varannan röstberättigad att låta bli att rösta.
Demokrati • Publicerad 3 juli 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Magnus Johansson (S) vill se fler politiker som vågar utvärdera sina förslag.
Magnus Johansson (S) vill se fler politiker som vågar utvärdera sina förslag.

Är det ett underbetyg till de politiska partierna eller kan det skyllas på att Europafrågorna ligger långt bort? Eller är det en mer allvarlig signal som vi alla behöver ta till oss kring hur vi ser på deltagandet i vår representativa demokrati och hur vi som vanliga medborgare bäst kan göra vår röst hörd?

Vi är nu snart halvvägs in mandatperioden för våra styrande församlingar som utsågs i allmänna valen 2022. Det finns all anledning att föra en viktig diskussion om hur vi vill att vår demokrati ska utvecklas och framför allt om resultatet av de val vi gör motsvarar de förväntningar vi hade då vi la vår röst.

Annons

Och de politiska partierna har ett stort ansvar för att ställa sig frågan om summan av de politiska förslag som läggs fram fick önskad effekt i förhållande till det man ville se. Det läggs rent allmänt oerhört mycket mer fokus på att ta fram förslag än att ställa sig frågan om resultatet blev det avsedda.

Samtidigt som dessa överväganden görs kan vi läsa den ena rapporten efter den andra om att unga har en bristande tillit till att de politiska partierna har svaren på framtidens utmaningar. Detta är en tydlig signal som måste tas på allvar, annars går vi en mörk framtid till mötes gällande vårt demokratiska styrelseskick.

”Jag tror att vi behöver modigare partier och modigare politiker för att höja förtroendet för vår demokrati. Och vi behöver göra den politiska korridoren bredare.”
Magnus Johansson (S)

Allt för ofta hör jag, i samtal med väljare, att det är så liten skillnad mellan partierna så det ju egentligen inte spelar så stor roll vilket jag röstar på. Och om jag inte gillar det som sägs finns det egentligen inget alternativ som visar på en alternativ väg. Och jag tror att dessa människor har helt rätt. Opinionsundersökningar och fokusgrupper används flitigt av de politiska partierna för att mäta om förslag, eller till och med ord, funkar i en bred målgrupp. Detta gör att skillnaderna mellan partierna blir små och den politiska korridoren krymper.

Jag tror att vi behöver modigare partier och modigare politiker för att höja förtroendet för vår demokrati. Och vi behöver göra den politiska korridoren bredare. Och vi måste ställa oss en tydlig fråga om resultatet av våra politiska reformer blev som vi önskade. Det kanske blev precis som vi önskade men jag tror inte att det är så i alla delar. Och om resultatet inte blev som vi önskade behöver vi också mod att förändra.

Vi behöver teckna en bild av den framtid vi vill se och styra mot den. Och den framtiden behöver innehålla ett hopp om en bättre morgondag. Det har funkat tidigare och det funkar igen. Det handlar bara om modet att skapa förändring.

Magnus Johansson, Socialdemokraterna

Annons
Annons
Annons
Annons