Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vi bygger, men fel

Karlskrona är en kommun som inte växer, i varje fall inte tillräckligt.
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det räcker inte med att bygga, det måste byggas rätt också om Karlskrona ska växa rätt.
Det räcker inte med att bygga, det måste byggas rätt också om Karlskrona ska växa rätt.Foto: PETTER ARVIDSON

Orsakerna kan ses vara många men en viktig anledning är att kommunen idag saknar en tydlig bostadssocial politik.

Det byggs, absolut, men det divergerade utbud som krävs för att få igång fungerande flyttkedjor saknas nästan helt. 90% av alla byggrätter för flerbostadshus går till exploatörer som bygger bostadsrätter, något som är förödande för inte minst kommunens unga. För många unga innebär den första egna bostaden svarthandlade hyreskontrakt och ockerhyror.

Annons

Ett förstahandskontrakt eller bostadsrätt är en avlägsen utopi, något som den styrande minoriteten i Karlskrona medvetet underblåser. Ungdomsbostadsbristen är inte bara ett Stockholmsfenomen. Karlskrona och 66 andra kommuner runt om i landet finns med på listan över orter med allvarlig ungdomsbostadsbrist, det visar en nysläppt rapport från Riksbyggen.

”Ett förstahandskontrakt eller bostadsrätt är en avlägsen utopi, något som den styrande minoriteten i Karlskrona medvetet underblåser.”
Kristdemokraterna i Karlskrona

I Karlskrona kan bara 46 procent av ensamboende 20 till 30-åringar köpa en etta i den egna kommunen, en utveckling som måste upphöra omedelbart om vi någonsin skall nå det djärva målet om 100,000 innevånare.

Attraktiviteten i en kommun avgörs inte av hur många bostadsrätter med miljonprislappar man kan pressa in per kvadratmeter attraktiv tomtmark, utan hur många personer som finner kommunen trevlig och vill se den som sitt förstahandsval vid bosättning.

Möjligheten till valfrihet är då fullkomligt ofrånkomligt där bostadsrätter, prisvärda hyresrätter och egna hem kompletterar varandra. Kristdemokraterna vill ställa krav på det kommunala bostadsbolaget Karlskronahem att givet nödvändiga plan- och lovprocesser från 2022 och framåt producera ett minimum om 400 hyreslägenheter fördelat på 25 nya prisvärda enheter per år spridda över samtliga kommundelar.

Karlskrona är en av Sveriges mest segregerade kommuner men med en aktiv och tydlig bostadssocial politik kan vi snabbt vända denna utveckling till en plats med ett varierat bostadsutbud i olika prisklasser som lockar nya och viktiga innevånare till vår kommun som har såna fantastiska förutsättningar att bli en av Sveriges absolut bästa platser att leva och verka i för gammal som ung, stor som liten.

Kristdemokraterna i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons