Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vi kortar köerna till BUP

Svar på insändare om BUP, ”Privatisera inte arbetet med barns och ungas psykiska hälsa” den 29 januari, skriven av socialdemokraternas Christina Mattisson och Magnus Johansson:
Region Blekinge • Publicerad 9 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det gäller att säkerställa att vi får den effektivaste vården per skattekrona menar insändarskribenterna.
Det gäller att säkerställa att vi får den effektivaste vården per skattekrona menar insändarskribenterna.Foto: Henrik Montgomery/TT

Arbetet med barn och ungas psykiska hälsa är en prioriterad fråga för oss i regionledningen.

Det finns en gemensam politisk vilja över partigränserna i just denna fråga, vilket också var en av de frågor som förenade oss tre partier när vi gick ihop och tog över.

Annons

Precis som socialdemokraterna påpekar är det genom privata aktörer vi i Blekinge kunnat minska köerna till utredningar inom BUP. Under 2023 köpte Region Blekinge cirka 300 utredningar från privata aktörer och genom att anlita dessa har vi mer än halverat kön 2023 från 350 i kö till 140.

Det handlar inte om att slå sönder någon verksamhet, utan att på bästa sätt säkerställa att vi får den effektivaste vården per skattekrona och en god tillgänglighet för alla de barn, unga och deras familjer som behöver vårdens hjälp. Då är privata aktörer helt avgörande.

”Det handlar inte om att slå sönder någon verksamhet, utan att på bästa sätt säkerställa att vi får den effektivaste vården per skattekrona och en god tillgänglighet för alla de barn, unga och deras familjer som behöver vårdens hjälp. Då är privata aktörer helt avgörande.”
Anders Lund (M), ordförande Hälso- och Sjukvårdsnämnden och Deborah Lind (KD), gruppledare och ansvarig för hälsovalet

För oss handlar det inte om ideologiska skygglappar, utan en reell verklighet att förhålla oss till. Vill vi korta köerna och erbjuda den bästa vården för barn och ungdomar måste privata aktörer vara med som komplement.

Det hoppas vi att också socialdemokraterna kan skriva under på!

Anders Lund, M, ordförande Hälso- och Sjukvårdsnämnden

Deborah Lind, KD, gruppledare och ansvarig för hälsovalet

Annons
Annons
Annons
Annons