Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vi måste lyssna på varandra mer

Svar till fru P angående Sandlådan inom Fullmäktige i Sölvesborg.
Sölvesborg • Publicerad 11 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Benny Karlsson
Benny KarlssonFoto: sölvesborgs kommun

Jag uppskattar att du tog dig tid att skriva ett svar och påminna mig om att se tillbaka på vad som sades under tidigare mandatperiod. Du tar upp en viktig poäng om att vara konsekvent och ansvarstagande som politiker för våra tidigare handlingar och uttalanden.

Det är sant att vi bör vara medvetna om och reflektera över våra tidigare uttalanden och ageranden. Det är en viktig del av att vara ärliga och rättvisa gentemot våra väljare och samhället i stort. Vi bör vara öppna för kritik och beredda att ta ansvar för våra misstag.

Annons

Jag vill dock också påpeka att detta gäller för oss alla, inklusive dig själv och alla andra politiker och beslutsfattare. Ingen är immun mot att göra misstag eller att ibland agera på ett sätt som vi kanske ångrar senare. Det är en del av mänsklig natur.

Det är viktigt att vi som politiker är öppna för självreflektion och kritik, men det är också viktigt att vi är öppna för förändring och att vi lär av våra tidigare felsteg. Genom att erkänna våra misstag och sträva efter att göra det bättre kan vi visa att vi tar vårt ansvar på allvar och att vi gör förändringar för att förbättra oss och sätter medborgares intressen först.

”Det är viktigt att upprätthålla en sund och saklig debatt där olika åsikter kan uttryckas på ett civiliserat sätt”
Benny Karlsson

Men angående att visa respekt och att visa ansvarstagande vill jag ta upp en sak som du skrev i ditt svar nämligen att visa respekt mot andra partier ställningstagande och det är att använda sådana nedlåtande och stötande uttryck som ”brunskjorta” och ”högextrem nazist” för att beskriva politiker för mig är det varken konstruktivt eller respektfullt. Detta är något som hände under min tid inom politiken från 2012. Det är viktigt att upprätthålla en sund och saklig debatt där olika åsikter kan uttryckas på ett civiliserat sätt.

Att kalla någon för nazist eller använda liknande termer är en allvarlig anklagelse som bör vara välgrundad och styrkt av konkreta bevis. Och det kan jag säga dig: att jag aldrig varit någon nazist och kommer aldrig blir det heller. Så användning av sådana termer kan snedvrida debatten och försvåra möjligheten till en konstruktiv dialog.

Om du har kritik eller åsikter om politikers agerande, är det bäst att uttrycka dessa på ett sakligt sätt och framföra dina argument på grundval av fakta och resonemang. Genom att visa respekt och använda konstruktiva argument så ökar det möjligheten till en meningsfull och konstruktiv diskussion där olika åsikter kan vägas mot varandra.

Det är viktigt att komma ihåg att politiker är människor och de kan ha olika åsikter och perspektiv. Att använda nedlåtande och stötande uttryck hjälper inte till att bygga broar eller nå en gemensam förståelse. Istället bör vi sträva efter att lyssna på varandra och vara beredda att lära oss och utvecklas genom konstruktiv dialog och respektfulla diskussioner.

Benny Karlsson

Annons
Annons
Annons
Annons