Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vi vill ha en levande landsbygd

Att bo på landsbygden innebär både fördelar och nackdelar. För den som vill bo mera ”på landet” får man en livsmiljö och den livskvalitet man önskar.
Landsbygd • Publicerad 7 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Laddstolpar, borde finnas även på landsbygdens småorter tycker Miljöpartiet.
Laddstolpar, borde finnas även på landsbygdens småorter tycker Miljöpartiet.Foto: Mikael Persson

Det är en fantastisk möjlighet vi har att kunna erbjuda de som söker jobb i kommunen att kunna bo på landet med ett liv nära naturen och ha möjlighet till att ha djur och odla.

Tyvärr får man en försämrad service på köpet. För de som bor på landsbygden är det längre avstånd till arbete, skola, vårdinrättningar, kulturutbud mm.

Annons

Eftersom det dessutom är betydligt sämre kollektivtrafik än i centrala Karlskrona och Lyckeby samt serviceorterna Nättraby, Rödeby, Lyckeby och Jämjö är man mer beroende av bil i hushållet. Ur klimatsynpunkt behöver vi minska våra bilresor, främst med fossildrivna fordon.

Ett sätt kan vara att förbättra servicen i de mindre tätorterna i Karlskrona kommuns landsbygd och det vill vi göra något åt. Förslagsvis kan man börja med de tätorter i kommunen som har en befolkning på 500 invånare eller fler.

”Ett sätt kan vara att förbättra servicen i de mindre tätorterna i Karlskrona kommuns landsbygd och det vill vi göra något åt. Förslagsvis kan man börja med de tätorter i kommunen som har en befolkning på 500 invånare eller fler.”
Miljöpartiet de gröna i Karlskrona

De orter som blir aktuella i dagsläget är i storleksordning: Hasslö, Sturkö, Skavkulla och Skillingenäs, Fridlevstad, Gängletorp, Torhamn samt Tving.

Vi tror att invånarna i dessa orter skulle få en ännu bättre livskvalitet och dessutom kunna minska sina bilresor betydligt, vilket är bra för miljön och bra för den egna plånboken.

Miljöpartiet vill att de som bor i dessa orter ska ha tillgång till skola F-6, förskola, en distriktssköterska några dagar i veckan, minst en färdig och godkänd detaljplan för nybyggnation av bostäder, bra lokaler för föreningslivet, utbyggt gång- och cykelvägnät, bibliotek eller biblioteksbuss varje vecka, en kraftigt förbättrad kollektivtrafik och gärna laddstolpar för elbilar (Inte minst för turister).

Miljöpartiet de gröna i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons