Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Viktiga frågor om äldreboendet i Bräkne-Hoby

Ett möte med PRO och ett med Byggd i Samverkan har ägt rum, ändå kvarstår viktiga frågeställningar om äldreboendet i Bräkne-Hoby.
Frågor från PRO • Publicerad 7 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur blir det med Lindebo och övriga förändringar av äldreboenden, undrar PRO.
Hur blir det med Lindebo och övriga förändringar av äldreboenden, undrar PRO.Foto: Andreas Blomlöf

Fråga 1:

De privata företagen Vardaga, Ambea AB samt riskkapitalbolagen (Triton Advisers Sweden AB och KKR) lovade att återkomma hur deras uppbyggnad och fördelning av tjänster ser ut och hur kapitalet vandrar mellan företagen. Man hade inte tagit med material att kunna visa detta på mötet och bad att få återkomma i ärendet. Man uttryckte att det är så komplicerat att förklara (att vi inte kunde förstå). Om nu inte ovan företag kan redovisa så kanske vi kan hoppas på att vårt nuvarande kommunalråd kan svara.

Annons

Kan det vara så att företaget Vardaga driver äldreboendena och lämnar över en del av vinsten till Ambea. Ambea planerar för nya etableringar runt om i Norden så att verksamheten växer och anlitar byggföretaget Altura som bygger. Resten av vinsten går sedan till de båda riskkapitalbolagen, en säker inkomstkälla eftersom sällan eller aldrig ett land går i konkurs. Våra skattepengar ses som säkra.

Fråga 2:

Vid första mötet framkom att inga utredningar har gjorts om att behålla och bygga nytt vid Lindebo, enda förslaget är det privata alternativet. Andra mötet säger vårt nuvarande kommunalråd att han kört förbi Lindebo på vägen till mötet och att han inte tror på detta alternativ. Ännu har inget alternativ undersökt varken planmässigt eller ekonomiskt. Tänker ni agera på något sätt i fråga för att tillmötesgå oss som vill ha kvar Lindebo på nuvarande plats och i kommunal regi genom att genomföra ett riktig trovärdigt utredningsförslag? Gärna där även lokala byggföretag får vara med vid upphandling.

”Tänker ni agera på något sätt i fråga för att tillmötesgå oss som vill ha kvar Lindebo på nuvarande plats och i kommunal regi genom att genomföra ett riktig trovärdigt utredningsförslag?”
Monica Ingvarson och Karin Jepsson, PRO

Fråga 3:

Samma personaltäthet som kommunen 0,57% utlovades. Men personalen sysselsättningar är olika. I privata alternativet ska bland annat samma personal sköta matlagning och servering framkom det. I nuvarande Lindebo finns eget kök och kökspersonal. Frågan om delade turer vet vi inget om.

Tack Sunne Håkansson RP för att du överklagat ärendena så vi vinner tid. Tack Socialdemokraterna för att ni lovat stoppa förslaget vid maktskifte. Tack Facebook gruppen som samlade in över 1000 röster för att behålla Lindebo.

Monica Ingvarson och Karin Jepsson

Fd ordföranden för S-Kvinnor i Bräkne-Hoby, Fd ordförande i Ronnebyhus och Fd riksdagsledamot

Annons
Annons
Annons
Annons