Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Vill vi kärnvapenallians?

Det framförs i dag olika skäl för att Sverige skulle vara säkrare som medlem i Nato eller som alliansfritt land. Det finns säkert goda argument för båda åsikterna, men naturligtvis inga bevis för vad som i framtiden är säkrast för Sverige.
Kärnvapen • Publicerad 13 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Är detta den slags allians vi ska vara med i, frågar insändarskribenten.
Är detta den slags allians vi ska vara med i, frågar insändarskribenten.Foto: TT

Det är dags att lyfta blicken och även ställa andra frågor. Blir Europa säkrare med svenskt Natomedlemskap, blir världen säkrare, blir Ukraina hjälpt av att Sverige går med i Nato?

Sverige skulle istället kunna samarbeta med andra alliansfria länder i viktiga frågor. Det har ju skett tidigare, t ex i NAC (New Agenda Coalition), en sammanslutning av alliansfria stater som arbetar för kärnvapennedrustning och som Sverige lämnade för några år sedan. Nu tycks istället allt handla om militärallianser.

”Men den viktigaste frågan att ställa om Sverige ska gå med i Nato eller inte är: vill vi vara med i en kärnvapenallians?”
Sylvia Rönn
Annons

Men den viktigaste frågan att ställa om Sverige ska gå med i Nato eller inte är: vill vi vara med i en kärnvapenallians? Vill vi verkligen det och därmed legitimera att kärnvapen finns och att de används som hot och avskräckning? Det går inte att komma ifrån att Nato förfogar över kärnvapen och att de ingår i Natos strategi.

Tänk om dagens politiker kunde bli ihågkomna för att ha verkat för ett alliansfritt Sverige som arbetar aktivt för kärnvapennedrustning.

Sylvia Rönn, Kvinnor för Fred

Annons
Annons
Annons
Annons